Виявляється, що план українських військових та уряду мобілізувати громадян нашої країни за кордоном також торкнувся і тих, хто проживає в Естонії. Міністр закордонних справ Естонії Лаурі Ляенеметса заявила, що за потреби Естонія готова допомогти Україні в мобілізації її громадян.

За словами Лаурі Ляенеметса, відповідно до міжнародного права Україна не має можливості мобілізувати українців, які проживають в Естонії, оскільки для цього потрібна угода між державами.

Українські біженці, фото nashemisto
Українські біженці, фото nashemisto

При цьому глава МЗС висловив намір офіційно повідомити українську владу, що якщо вони хочуть закликати українських громадян в Естонії до армії, то Естонія готова укласти такий договір з Україною.

"Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір та допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії мешкають ці люди. Ми готові сприяти доставці цих людей з Естонії до України, якщо вони цього потребують», — додав міністр внутрішніх справ.

Популярні новини зараз
Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати Платитимуть ще півроку: хто повторно отримає допомогу Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Українські біженці. Фото: скрін youtube
Українські біженці. Фото: скрін youtube

При цьому Ляенеметс повідомив, що в країні проживає близько 7500 громадян України призовного віку, але важливо розуміти, що багато хто з них звільнений від мобілізації. Наприклад, вона не стосується тих громадян України, які постійно проживають за кордоном, але зачіпає тих, хто приїхав до Естонії після повномасштабної війни та нині проживає тут із тимчасовим посвідкою на проживання.

"За українським законодавством від мобілізації також звільняються батьки-одиначки, батьки не менше трьох дітей, батьки дітей-інвалідів та люди, які доглядають близьку людину. Тобто, критеріїв, згідно з якими людина не підлягає мобілізації, досить багато”, - пояснив Ляенеметс.

Нагадаємо, "Був Антон, а став - Тоня": українець змінив стать, заради виїзду з країни.

Раніше повідомлялося, українець сам прийшов у військкомат, щоб уникнути мобілізації, але "перемудрив": що він зробив не так.

Також, повістки від ЖЕКів та ОСББ: які зміни чекають.