Мобілізація в Україні продовжується. Нещодавно з'явилися накази Закарпатського та Львівського комендантів про обов’язок чоловіків від 18 до 60 років носити та пред’являти військовий квиток. Чи законна ця вимога?

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Фахівець зазначив про те, що в нашій країні не закріплений обов'язок носити із собою паспорт.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Це документ, який посвідчує особу та підтверджує громадянство, кожен громадянин України, який досяг 14 річного віку, зобов'язаний лише його отримати.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Сімутін розповів, що за всю історю, лише у 2020 році були поодинокі випадки, коли людей штрафували на 17 000 грн ща порушення правил каранатину.

Втім такі рішення суперечили Конституції, тож апеляція скасовувала ці штрафи.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Таку аналогію правозахисник привів не дарма, адже так само як і за не носіння паспорту вас ніхто не може оштрафувати, так і не має норм, які зобов'язують мати постійно при собі військовий квиток.

Юрист відверто не розуміє, як у війну будуть приймати закони, які обмежують права та свободи і суперечать Конституції.

Тож якщо, Основним Законом не передбачений обов’язок носити паспорт, тоді прийняття закону, яким зобов’яжуть носити паспорт або військово-облікові документи суттєво звузить наші права.

Робота ТЦК та СП, скріншот: Telegram
Робота ТЦК та СП, скріншот: Telegram

Юрист нагадав, що у військовий час не можна змінювати Конституцію.

Сімутін впевнений, що працівникам ТЦК не дадуть повноваження перевірки військово-облікових документів.

Юрист вважає, що скоріше за все, повноваження перевіряти військові квитки нададуть патрульним, шляхом внесення до закону чи кодексу норму про те, що порядок носіння та перевірки військово-облікових документів буде здійснюватися на підставі постанови Кабміну, який повинен розробити положення та інструкцію.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, пошта, матриця та відповідальність: як в Україні з 2024 року зміниться мобілізація

Раніше портал Знай інформував, Місцева влада допоможе мобілізації: дістануться кожного ухилянта?

Також наш портал повідомляв, військовий вказав, кого треба відправити на фронт: "250 тисяч - це трохи дофіга"