Адвокат Ростислав Кравець прокоментував питання, що хвилює багатьох українців: чи можуть в умовах військового стану мобілізувати відразу кількох чоловіків із однієї сім'ї?

За його словами, українське законодавство формально цього не забороняє. Теоретично, якщо всі члени сім'ї підпадають під критерії мобілізації за віком та станом здоров'я.

"Якщо всі члени сім'ї підлягають мобілізації, то їх усіх можуть призвати на військову службу", - зазначив він.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Виняток є сім'ї, де хтось із близьких уже загинув чи зник безвісти на фронті. Йдеться про таких родичів як дружина/чоловік, діти, батьки, бабусі/дідусі та брати/сестри. Їхніх найближчих родичів мобілізувати не можна.

Популярні новини зараз
"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Ще одна категорія – сім'ї із неповнолітніми дітьми. Якщо чоловіка мобілізують, дружину не зможуть. Адже хтось має доглядати дітей. Виняток – якщо діти стали повнолітніми.

"Але якщо всі діти повнолітні, то можуть забрати і чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей. Тобто всю сім'ю", - додав адвокат.

Мобілізація 2023: Фото: Youtube
Мобілізація 2023: Фото: Youtube

Крім того, вас заборонено мобілізувати, якщо ви батько або одинока мати і виховуєте дитину або кількох молодших 18 років; якщо ви з батьків у багатодітній сім'ї (де троє і більше дітей віком до 18 років).

Нагадаємо, маска діда за 13 тисяч: українці знайшли креативний спосіб уникати повісток

Як повідомляв "Знай.uа", "п*зда як холодно...": молодий українець переплив крижану річку, щоб сховатися від мобілізації

Знай.uа писав, воювати підуть тільки бідні:депутати хочуть дати броню тільки українцям з високою і "білою" зарплатою