В Україні впроваджується революційна база даних "Оберіг", яка полегшить процес встановлення особистості чоловіків призовного віку, усуваючи необхідність полювати за ними вулицями та вантажити в "буси".

Адвокат Олексій Шалару поділився деталями роботи цієї бази з журналістами Новини.LIVE.

Військкомат в Україні, фото eadaily
Військкомат в Україні, фото eadaily

Згідно з його розповіддю, нова система призначена для зберігання всієї необхідної інформації про життя, працездатність та придатність до військової служби чоловіків.

"Вас зупиняють десь, наприклад, у Мукачеві, дивляться, що ви в Одесі. Чи пройшли ви медкомісію, який у вас стаж, хто ви по спеціальності, хто ви по професії, чи є у вас сім'я, скільки у вас дітей. Тобто абсолютно всі персональні дані... в будь-якому регіоні", — розповів адвокат.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Боржникам за воду почнуть приходити червоні платіжки: кому загрожують відключення Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Маючи повну інформацію, заходи щодо видачі повісток на вулиці будуть зайвими. Влада зможе просто зателефонувати і попросити з'явитися у військкомат. Хоча такий захід наразі не є конституційним, влада активно шукає способів поступового впровадження.

Таким чином, влада дасть час українським чоловікам, щоб ті надали всі необхідні про себе дані, інакше вони нестимуть за це відповідальність на рівні закону.

Військкомат, скрін: YouTube
Військкомат, скрін: YouTube

Незважаючи на можливі конституційні порушення, багато юристів порушують питання про правомірність збору особистої інформації громадян без їхньої згоди.

Проте явно простежується, що більшість українських чоловіків призовного віку, які ухиляються від своїх обов'язків, будуть проти такого розкриття деталей свого особистого життя, в тому числі й місцезнаходження.

Також наш портал повідомляв, хто отримає повторні повістки: українці дізналися про нюанс мобілізації

Раніше Знай.ua стало відомо про те, кого позбавлять громадянства за виїзд до Європи? Українцям пояснили, чи боятися наслідків

Вам буде цікаво дізнатися, "Ганьбно використовує ворог": військкомам хочуть заборонити тягати українців у "буси"