В Україні триває війна та загальна мобілізація, і чоловікам вручають повістки всюди: у спортзалах, парках чи торгових центрах. Частіше за все, цей документ заповнюється буквально "на коліні" і на ньому вже є необхідні печатки та підписи.

Багато блогерів та експертів стверджують що видача повістки таким чином незаконна, і дії працівників військкомату потрібно оскаржувати до ДБР, однак це не так.

Про те, чому це не спрацює розповідає адвокат Роман Сімутін.

Повістка. Фото: Youtube
Повістка. Фото: Youtube

Фахівець розклав "по поличкам" чи дійсно можна вважати таку повістку підробленою та чи можна її оскаржити до суду чи ДБР.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

Стаття 366 Кримінального Кодексу говворить, що підробка - це складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів.

Таким чином, ніяких завідомо неправдивих відомостей працівник ТЦК до повістки не вносить і у його діях не буде складу злочину.

Тобто у ДБР не приймуть заяву про вчинення злочину, адже його не існує.

Так само повістку не можна оскаржити до суду.

"Верховний Суд у своїй постанові від 8 вересня 2022 року зазначив, що повістка не може бути оскаржена в будь-якому суді, тому що цей документ є лише засобом оповіщення особи про необхідність виконати військовий обов’язок. Тобто повістка до суду не оскаржується", - пояснює експерт.

Повістка. Фото: Youtube
Повістка. Фото: Youtube

Смутін пояснює, що оскаржувати можна постанову за порушення військового обліку, однак не саму "пусту" повістку.

Однак юрист додає, що за ст. 19 Конституції, органи влади повинні діяти у межах і спосіб передбачений законами, а жодним документом не передбачено можливості заповнення повістки не начальником ТЦК, та не уповноваженою на це особою. Тобто у громадянина не виникає обов'язку її отримувати.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, двері не виб'ють, але змін багато: як в Україні посилюватимуть мобілізацію

Раніше портал Знай інформував, чоловікам пропонують застрахувати себе від "бусів" і повісток

Також наш портал повідомляв, українець пішов до "Свідків Єгови", намагаючись урятуватися від мобілізації, але його знайшли