Голова Національної Асамблеї людей з інвалідністю Валерій Сушкевич читає, що нові, запропоновані в законопроекті про мобілізацію, норми утискають людей з інвалідністю, вимагаючи від них та їхніх близьких ставати на військовий облік.

Свій емоційний пост він опублікував у Facebook, наголосивши, що нові закони є провокативно-деструктивними пропозиціями, створеними для уповільнення процесу реальної мобілізації повноправних чоловіків.

Групи інвалідності, фото: uhp.org.ua
Групи інвалідності, фото: uhp.org.ua

Ці норми викликали обурення у суспільстві та здивували правозахисні організації в Україні та за кордоном. Сушкевич, який займається проблемами людей з інвалідністю десятиліттями, наголосив, що держава завжди економила на таких людях.

Він виділив основні проблеми, з якими стикаються люди з інвалідністю в Україні:

  1. Вони часто одержують мізерні пенсії.
  2. Труднощі при пошуку та утриманні роботи через стереотипи та дискримінацію.
  3. Відсутність пандусів, ліфтів, широких тротуарів та інших зручностей.
  4. Обмежений доступ до якісної медичної допомоги та реабілітаційних послуг.

Пільги для інвалідів: джерело: YouTube
Пільги для інвалідів: джерело: YouTube

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

"Іноді хочеться кричати: під час війни всі ці проблеми нікуди не поділися, вони навпаки глобалізувалися і ще більше ускладнилися", — говорить він.

Голова Національної Асамблеї також наголосив на абсурдності мобілізації їхніх опікунів:

"Уявіть собі жінку, у якої ампутована рука, нога, або паралізовані кисті рук, ампутована одна нирка за наявності патології в іншій нирці, чи тотально вона не чує та інше, при цьому у неї одна-дві неповнолітні дитини …пенсія з інвалідності – 2100 грн, працевлаштування – іноді є, іноді ні… Але чи можна така жінка під час війни мобілізувати чоловіка?"

Парковка для людей з інвалідністю. Фото: скрін відео
Парковка для людей з інвалідністю. Фото: скрін відео

Інформація від голови комітету Верховної Ради Дмитра Наталухи говорить про те, що не менше 3,4 мільйона чоловіків призовного віку в Україні залишаються поза увагою ТЦК.

Ці люди, по суті, стали "невидимками" для держави, і єдина інформація про них — це їх ідентифікаційні номери. Їх важче мобілізувати, ніж, наприклад, людей з інвалідністю або тих, хто доглядає їх.

Він уклав свою посаду, висловивши сподівання, що народні депутати виправлять недоліки законопроекту та ухвалять важливий закон, який допоможе поповнити Збройні Сили України справжніми героями.