В Україні триває війна та загальна мобілізація. Військовозобов'язаний може отримати повістку у такий час будь-де, навіть перебуваючи у іншому місті по відрядженню.

Чи варто поспішати у військкомат після того, як отримали документ у регіоні де ви не перебуваєте на обліку, розповів адвокат Олександр Потєшін.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Фахівець пояснив, що квітня минулого року Кабмін дозволив ТЦК вручати повістки, незалежно від місця військового обліку громадян.

Тобто мобілізуватися можна із будь-якого військкомата, а ось отримати обліковий документ та відстрочку можна лише там, де людина стала на військовий облік.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Юрист зазначає про те, що на практиці ТЦК рідко накладає штрафи на чоловіків, які не стоять у них на обліку.

Це пов'язано із тим, що отримання особистої справи викликає труднощі, а без інформації про людину вони не можуть притягати її до відповідальності.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Зі своєї практики можу сказати, що випадків притягнення "чужими" ТЦК до відповідальності громадян, які не перебувають у них на військовому обліку, практично немає. Це пов'язано зі складнощами реалізації процедури притягнення до відповідальності з урахуванням мінімуму інформації про військовозобов'язаного та відсутністю його облікової справи у ТЦК іншої області", — пояснив Потєшін.

Раніше портал Знай повідомляв, вручення повісток відбуватиметься по-новому: де чекати змін.

Також наш портал інформував, військовозобов'язаним дадуть лише 3 дні: завадить лише стихійне лихо.

Крім того, ми писали, "Запитали військовий квиток, запакували та відвезли": адвокат розібрав новий закон про мобілізацію.