В Україні продовжується дія військового стану, а також загальної мобілізації. У цей період чоловіки, які на думку співробітників ТЦК підходять на вигляд на військовозобов'язаних, можуть отримати повістку - це може статися буквально де завгодно: на пляжі, біля кіоску з кавою, у громадському транспорті, в черзі в аптеці, скрізь (крім приміщення приватної) власності).

Однак є дуже важлива умова: одержувач має самостійно прийняти повістку та залишити особистий підпис.

Український адвокат Антон Маринич розповів, у якому разі чоловіки можуть проігнорувати повістку.

Вручення повістки на пляжі. Фото: Youtube
Вручення повістки на пляжі. Фото: Youtube

За словами адвоката, законодавство про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію чітко визначає, що вручення повісток військовозобов'язаним через їхніх родичів не передбачено.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Він зазначає, що законодавство встановлює суворі вимоги до форми повістки, місць вручення та осіб, уповноважених на її вручення.

Вручення повістки. Фото: Youtube
Вручення повістки. Фото: Youtube

"Постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів" № 1487 від 30 грудня 2022 року визначено перелік уповноважених осіб, які можуть вручити повістку. із вручення не покладаються", – каже фахівець.

Нагадаємо, це не порятунок: адвокат розповів, чи можуть закликати українця з умовним терміном.

Раніше повідомлялося, наказ – не підстава: хто та які авто можуть забрати на потреби армії в Україні.

Також, список розширено: хто може отримати повістку вже влітку.