Оточення колишнього прем’єра Микола Азарова, намагається відсудити за підробними документами у держави 150 мільйонів гривень. Весь процес "кришує" Міненерго.

Про це повідомляють журналісти Схем.

Укренерго, фото - Ideologs.com
Укренерго, фото - Ideologs.com

"Знайомтесь, це - Максим Пономарьов (праворуч). Чиновник Міністерства енергетики, очолює департамент аудиту в Міненерго", - пише журналістка Схем Наталія Седлецька.

Журналістка звертає увагу на те, що при уряді Азарова Пономарьов очолював юридичний відділ в державному Укренерго.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Коли Азаров очолював уряд, Укренерго підписало державний контракт на 100 мільйонів гривень з фірмою Олексія Азарова - сина тодішнього прем'єра.

Укренерго, скріншот з відео
Укренерго, скріншот з відео

"В той час брати Клюєви розвивати свою мережу сонячних станцій по всій країні за рахунок держави, і фірма Азарових мала за державний кошт збудувати потрібну Клюєвим електропідстанцію "Придунайську" на Одещині", - додає вона.

Станцію побудували, але Укренерго оплатило половину її вартості.

Потім відбулася революція, влада змінилася, і за отримання другої половини почалася боротьба у судах.

У 2019 році в результаті мирової угоди "Укренерго" виплатило компанії сина Азарова, під назвою "Зв’язоктехсервіс" 47 мільйонів гривень.

Енергетична інфраструктура. Фото: скриншот з відео
Енергетична інфраструктура. Фото: скриншот з відео

"Здавалось би, спір залагоджено. Але потім влада змінюється знов. І тепер у гру вступає фірма "Ай-Тек Україна" - каже, що нібито ще у 2016 році вона викупила у "Зв’язоктехсервісу" право вимагати цей борг у держави. За 1 мільйон гривень. І тепер вже ця фірма - "Ай-Тек Україна" - прямо зараз вимагає від "Укренерго" виплатити цей борг - та ще й "штрафні санкції" - всього 150 мільйонів гривень (!) від державної компанії", - розповідає Седлецька.

Журналістка зауважує про те що, з даних експертизи випливає інформація, що повідомлення про переуступку боргу зроблене "заднім числом".

"Ай-Тек Україна" - так само пов’язана з тим самим оточенням Азарова. Директор - Владислав Низовський, менеджер компаній фірм Олексія Азарова, має спільні структури з Глібом Лєшковим, на якого, власне, і була записана перша фірма - "Зв’язоктехсервіс". До чого ж тут Максим Пономарьов, який нині очолює департамент аудиту у Міністерстві енергетики України? На фото він - власне з тим самим Глібом Лєшковим, менеджером Азарова. (Наприклад, саме Лєшкову прем’єр-утікач довірив таку делікатну справу, як продаж власного будинку у Києві)", - розповідає вона.

Седлецька розповідає, що саме Пономарьов до початку роботи в Міністерстві енергетики представляв у суді позов "Ай-Тек Україна" до державної компанії "Укренерго" на ті самі 150 мільйонів гривень, отже був повністю залучений в процес на боці компанії Азарова.

Енергетична інфораструктура. Фото: кадр з відео
Енергетична інфораструктура. Фото: кадр з відео

"А що ж робить Пономарьов, прийшовши на держслужбу в Міністерство енергетики на чолі з Германом Галущенком, на посаду головного аудитора? Він проводить аудит "Укренерго", яким від імені держави вже стверджує, що гроші пішли "не на ту фірму", і їх має отримати саме "Ай-Тек Україна"", - пише журналістка.

Зараз триває судова тяганина цієї справи, і якщо суди вирішать справу на користь фірми Азарова і Укренерго буде вимушене заплатити 150 млн за електропідстанцію, оплачувати його будуть українці з власних кишень, адже борг державної компанії буде закладений у тарифи споживачів.

Нагадаємо, газ, світло та холодна вода: як зміниться суми у комунальних платіжках з 1 липня

Як повідомляв "Знай.ua", платіжки можна знизити на сотні гривень тільки на одній електриці: лайфхак з лічильником