Українцям вручають повістки в будь-яких місцях, законом не передбачено конкретних обмежень, проте норми працівники ТЦК зобов'язані дотримуватись.

Якщо військовозобов'язаний чоловік не з'явиться до військкомату, не маючи на це поважної причини, він понесе відповідальність. Цим якраз і "погрожував" начальник Оболонського ТЦК у Києві полковник Олексій Привала. Він закликав усіх чоловіків прибути до Центру, незважаючи на відсутність повістки.

Водночас адвокат Марина Бекало зазначила, що його наказ не відповідає порядку, тому цей заклик не можна вважати законним.

Вручення повістки, фото: Suspilne
Вручення повістки, фото: Suspilne

Вона аргументує це тим, що ст. 22 Закону зобов'язує чоловіків з'явитися до ТЦК у строки, зазначені в отриманих документах. Ними є мобілізаційні розпорядження та повістки, але вже точно ніякі не "оголошення".

"Тобто громадянин повинен з'явитися до ТЦК у разі отримання ним документа про виклик, а не прочитати десь в оголошенні, розміщеному на огорожі або у своєму парадному будинку", – додала правозахисниця.

Також вона нагадала, що українцям мають вручати повістки виключно особисто в руки та під підпис, однак зробити це може не лише працівник ТЦК, а й роботодавець.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки
Показати ще

"Роботодавець повинен винести відповідний наказ на підприємстві (установі чи організації), вручити працівникові повістку про виклик у ТЦК та забезпечити його явку, а потім відзвітувати ТЦК про здійснення всіх цих заходів", — резюмувала вона.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook
Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

Нагадаємо, не приймайте близько до серця: адвокат розповів, коли українцям можна проігнорувати повістку