Загальну мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили до 18 серпня 2023 року. Це означає, що чоловікам призовного віку активно роздають повістки.

Існує декілька видів повісток, про це повинен знати кожен військовозобов'язаний. Зокрема, документ вручають для уточнення облікових даних, проходження військово-лікарської комісії, на призов до армії та безпосередньо мобілізаційне розпорядження.

Вручення повістки, скріншот із відео
Вручення повістки, скріншот із відео

Якщо людина проігнорує повістку для уточнення облікових даних у ТЦК та СП, йому загрожує штраф від 1500 до 3400 гривень. Конкретний розмір встановлюється у судовому порядку. За повторного порушення штраф збільшується до 5100 гривень, згідно зі статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Однак ігнорування повістки трьох і більше разів дає підстави для подання позову до суду та притягнення до кримінальної відповідальності. Якщо особа не з'явилася до військкомату за мобілізаційним розпорядженням, йому загрожує позбавлення волі від 3 до 5 років.

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

суд,фото: google
суд,фото: google

У той же час є причини, які дозволяють не з'явитися до ТЦК:

  • Хвороба, за якої неможливо самостійно рухатися.
  • Необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками чи дружини/чоловіка. Враховуйте, що ці особи повинні проживати разом із військовозобов'язаним, також не повинно бути близьких родичів, які могли б взяти на себе догляд.
  • Відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення або кримінального покарання щодо військовозобов'язаного або резервіста

Щоб підтвердити поважну причину своєї неявки до військкомату, необхідно надати довідки та офіційні документи. У такому разі людина не понесе відповідальності.

Нагадаємо, "В армію потраплять усі": комбат "Азова" заявив, що пересидіти війну вдома не вийде