Українцям продовжують вручати повістки, щоб надалі відправити на службу до ЗСУ, однак серед них є ті, хто не проходив термінову службу в армії. Юрист розповіла, чи можуть закликати таких чоловіків, а також, що про це каже закон.

Тетяна Козян нагадала, що усі чоловіки з 18 до 60 років підлягають мобілізації, проте винятки є і всі вони прописані у законі. Зокрема, особи, які не проходили термінову службу, до цих винятків не належать.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Вони становлять так званий громадський резерв, тобто їх можна залучити до комплектування ЗСУ, а також інших військових формувань, якщо вони придатні за віком та станом здоров'я. За фактом, таких громадян можуть мобілізувати, проте одразу відправити на фронт – ні.

Чоловіки, які раніше не проходили військову службу, повинні обов'язково навчитися в центрах ЗСУ, щоб мати належну підготовку. Після цього на них чекає відправлення до військових частин.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Через воєнний стан терміни підготовки змінили, раніше навчання займало від 7 до 20 днів для сержантського та рядового складу, але все залежало від спеціальності.

Мобілізація в Україні, фото slovoidilo
Мобілізація в Україні, фото slovoidilo

Нині ж, згідно з новими змінами до закону про проходження військової служби, призовники, які раніше не проходили військову службу в ЗСУ та інших формуваннях, повинні пройти курс загальної підготовки, який триває один місяць. Тобто чоловіків не можна допускати до участі у бойових діях без бойового досвіду та підготовки.

Нагадаємо, повісток побільшає? У першу половину червня ТЦК недобрали 50% запланованих призовників