В Україні роботодавці можу бронювати своїх співробітників, тим самим даючи їм відстрочку від мобілізації, але водночас їм загрожує штраф, якщо вони найматимуть працівників без військово-облікових документів або порушуватимуть порядок військового обліку.

Це означає, що роботодавець може направити працівника до військкомату, проте не всі з них придатні до служби. Адвокат Андрій Межирицький пояснив, що робити чоловікові, щоб довести право на відстрочку, якщо він непридатний.

Повістка, скріншот: YouTube
Повістка, скріншот: YouTube

Порядок оповіщення військовозобов'язаних про те, що їм потрібно з'явитися до ТЦК не регулюється нормативними документами, як зазначив правозахисник. А ось конкретні терміни явки встановлюються ТЦК у повістках, які можуть вручати роботодавці, зокрема.

Тобто керівник може сповістити працівника, що йому треба з'явитися до військкомату, але належним способом. Винятково повістка є основою явки в ТЦК.

Підприємство має надати особисті дані працівників, і лише після цього ТЦК направляє розпорядження разом із повістками відповідно до кількості викликаних. Керівник як уповноважена особа вручає повістки під підпис.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще

Військкомат, скрін: YouTube
Військкомат, скрін: YouTube

Якщо керівник підприємства, де працює чоловік, не вручив йому повістку, такий чоловік не вважається належним чином повідомленим про необхідність явки в ТЦК. Штрафи у такому разі не діють.

Однак у разі, якщо керівництво направить інформацію про дані працівника та про повідомлення у ТЦК, а той не з'явиться у термін, то можуть скласти акт про адміністративне правопорушення та застосують штраф у розмірі від 3400 грн. до 5100 грн.

"В такому разі, треба бути оскаржувати таку постанову до суду з вищезазначених підстав. Про наявність такої постанови Ви зможете дізнатись якщо отримаєте її поштою ( в разі якщо Ви проживаєте за місцем реєстрації), або з додатку Дія (коли постанова потрапить до державного виконавця)", - додав адвокат.

Нагадаємо, довго не цацкались: військкоми в мить викрали українця