В Україні розширили список громадян, які мають право на набуття статусу учасника бойових дій, зокрема, зміни торкнулися періоду з початку вторгнення росії у 2022 році.

Привласнити статус УБД відтепер можуть ще більшій кількості українців. Таку можливість надали добровольцям, які взаємодіяли з Силами оборони під час російського вторгнення.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Право на статус УБД в Україні мають військовослужбовці резервісти, військовозобов'язані із ЗСУ, ТРО, Нацполіції, СБУ, зовнішньої розвідки Держприкордонслужби та Держспецтрансслужби, а також військовослужбовці військових прокуратур, особи рядового та начальницького складу із зон проведення антитерористичної операції ДФС, співробітники Служби судової охорони та ті, хто захищав незалежність України у війні з росією.

Коли Рада змінила закон про надання статусу УБД, список поповнили особи, які у складі добровольчих формувань брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України та її захисту. Ці добровольці мали взаємодіяти з:

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще
  • ЗСУ;
  • МВС;
  • Держприкордонслужбою;
  • Нацполіцією;
  • Національною гвардією;
  • СБУ;
  • іншими утвореними військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Мобілізація в Україні, фото slovoidilo
Мобілізація в Україні, фото slovoidilo

Крім того, статус УБД надається особам, які діяли згідно із Законом Про забезпечення участі цивільних осіб. Проте є обмеження для добровольців – вони можуть набути статусу, якщо виконували зазначені дії з 24 лютого по 25 березня 2022 року.