В Україні продовжується мобілізація, в ході якої чоловіків активно призивають на військову службу, але на практиці ТЦК та СП регулярно порушують їхні права.

Юрист Ілля Шипко розповів, як оскаржити незаконний призов до армії. Так, чоловік вважається мобілізованим, коли він пройшов ВЛК, там його визнали придатним та вручили мобілізаційне розпорядження. Однак, якщо призовник впевнений, що рішення було неправомірним, він може його оскаржити.

Вручення повістки, фото: Suspilne
Вручення повістки, фото: Suspilne

Водночас у чоловіка не вийде оскаржити мобілізаційне розпорядження в суді, попередив правозахисник, бо воно є лише способом сповіщення про необхідність з'явитися до ТЦК і СП у зазначену дату. А ось оскаржити висновок ВЛК цілком можливо.

"Якщо при уточненні даних особою будуть подані документи, що дають право на відстрочку, то мобілізаційного розпорядження може й не бути. Або якщо особа не погоджується з висновком ВЛК, то його також можна оскаржити в адміністративному або судовому порядку", - наголосив він.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу
Показати ще

Виходячи з цього, юрист дає такі рекомендації:

  • заздалегідь підготувати пакет документів, що дають право на відстрочку, щоб подати їх до вручення мобілізаційного розпорядження;
  • заздалегідь проконсультуватися з фахівцем, щоб розуміти, як діяти в тій чи іншій ситуації;
  • поцікавитися своїми правами та бути готовим їх відстоювати у разі потреби.

Мобілізація, фото: Unian
Мобілізація, фото: Unian

Раніше ми писали про те, що чи може керівництво змусити працівника з'явитися в ТЦК: адвокат вказав на важливі нюанси