В Україні відстрочку від мобілізації має одна категорія громадян, окрім інших. Йдеться про працівників, яких бронюють деякі підприємства та установи. Однак було таке, що ТЦК не визнавали цієї підстави для звільнення та намагалися мобілізувати чоловіка.

Про те, чи мають на це право ТЦК і як вчинити у цій ситуації, розповіла юрист Галина Токмач. Чоловіки повинні знати, що військкомати не мають повноважень для анулювання броні.

ТЦК, мобілізація: фото Уніан
ТЦК, мобілізація: фото Уніан

Військовозобов'язаний має підтвердити відстрочку, наприклад, відповідним рішенням Мінекономіки та витягом з цього наказу. Її має завірити підписом роботодавець.

"Те, що ви не стояли на військовому обліку, ніяк не впливає на чинність бронювання. Оскільки подані вашим підприємством списки військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, були погоджені Генеральним штабом ЗСУ", - зазначає юрист.

Заброньованих осіб не можуть призвати на службу, тому вручення повістки порушує закон у такому разі. Також стаття 19 КУ говорить, що людину не можуть змусити зробити те, що не передбачено законодавством.

день конституции 1
День конституції України 2020, скріншот - YouTube

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

"Враховуючи зазначене, можете не являтися по цій повістці. Така неявка не буде вважатися ухиленням від мобілізації, адже ви маєте відстрочку по бронюванню. Тому кримінальна відповідальність вам не загрожуватиме", - переконує Токмач.

Якщо чоловік потрапив у таку ситуацію, юрист рекомендує поскаржитися на гарячу лінію Міністерства оборони (0800500442), а також подати на ім'я керівника військкомату заяву/скаргу.

Нагадаємо, мобілізація в Україні: депутати хочуть надати відстрочку більшій кількості українців