За час мобілізації в Україні сталося чимало випадків, коли ТЦК порушували правила та закони. За даними Державного бюро розслідувань, з початку війни в країні відкрили понад 100 кримінальних проваджень із зловживань у військкоматах.

Радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян повідомила, що серед цих кримінальних справ 21 людині вже оголошено про підозру і вісім обвинувальних актів, а 16 осіб уже направлено до суду для вироків.

Судове рішення. Фото freepik
Судове рішення. Фото freepik

Працівники військкомату завдяки допомозі ухилянтам змогли привласнити собі близько одного мільйона гривень, однак після відкриття кримінальної справи суд накладає арешт на майно, тому всі вкрадені гроші можна повернути до державного бюджету.

"За долари в залежності від регіону і від періоду війни – в 2022 році за довідку про непридатність до військової служби на Донеччині просили півтори тисячі доларів, а на Львівщині – 3-5 тисяч доларів. Зараз така тенденція, що вартість за надання таких фальшивих документів зростає, бо є загроза потрапити за грати за такі злочини", - повідомила Сапьян.

Військкомат, скрін: Youtube
Військкомат, скрін: Youtube

Популярні новини зараз
НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Військкомати займалися "чорними" схемами, які включають видачу підроблених довідок, оформлення інвалідності та опікунства. Більше того, ухилянтам допомагали втікати за кордон у багажниках та через ліси, порушуючи закон.

"Ми розуміємо, що чим довше триває війна, то перед нами стає все більше викликів", - додала вона.

Нагадаємо, цих заберуть насамперед: кого з українців мобілізують у серпні