Мобілізаційний процес має проходити за всіма правилами, однак у деяких випадках ТЦК вручають повістки незаконно, виписуючи їх "на коліні", так би мовити.

Аби українці могли захистити свої права, адвокат Роман Симутін розповів, що треба знати та як реагувати на незаконне вручення повісток. Кабмін у постанові №1487 затвердив новий зразок повістки. Її заповнює та підписує начальник ТЦК, також у документі вказується номер розпорядження, на підставі якого викликається особа та уповноважується особа на її вручення.

Повістка, фото з вільних джерел
Повістка, фото з вільних джерел

"Якщо повістку заповнюють на коліні, ще й старого зразка, не вказується номер розпорядження, вручає її не уповноважена особа, то ви все одно повинні отримувати таку повістку, хоча й вручається не передбаченим законом способом і за межами повноважень ТЦК", - сказав правозахисник.

Неправильне заповнення повістки свідчить, що сам документ є незаконним. У таких ситуаціях адвокат рекомендує не підписувати акту відмови, а все знімати на камеру.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"І останнє рішення суду, яким я скасував ухвалу ТЦК про залучення мого клієнта за ст. 210-1 КУпАП, тому підтвердження. Суд кілька разів перепитував представника ТЦК, яким документом передбачено складання акта відмови від отримання повістки? Цей акт, до речі, було сфальшовано. Відповідь була феєричною. Той перерахував купу законів, згадав ухвалу Кабміну №1487, але посилань на статтю, пункт чи щось інше ми так і не дочекалися", - поділився Симутін.

Жодних актів не існує, все це бурхлива фантазія та самодіяльність, як зазначив адвокат.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Нагадаємо, чи можна фіксувати працівників ТЦК на телефон: адвокат пояснив, що потрібно знати