В Україні триває війна та загальна мобілізація. В цей час, повістку чоловікові, який не має права на відстрочку від призову, можуть вручити будь-де. Зараз працівники військкоматів вигадують нові методи, як виконати плани мобілізованих, та вдаються до різних хитрощів.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Про одну з них розповідає адвокат Роман Сімутін.

Зараз військовозобов'язаних лякають за ухилення від призову, тим, що будуть вносити їх данні до інформаційної системи МВС "Армор". Вона надає право поліцейським затримувати осіб та силоміць доставляти до ТЦК.

Сімутін наголошує на тому, що такі дії абсолютно незаконні, навіть якщо той ухиляється від мобілізації.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Українцям, які прибувають в Норвегію, встановили жорсткі правила – про гостинність можете забути "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути
Показати ще

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

"Уявіть, щоб хтось колись за якихось обставин звернувся до поліції та попросив оголосити такого-то у розшук. Йому б відповіли: "Ти хворий? Хочеш, щоб мене посадили? Де законні підстави: постанова слідчого про оголошення у розшук, ухвала суду про затримання і т. д.?"", — зазначив Сімутін.

Фахівець розповів, що зараз до бази вносять лише на підставі звернення ТЦК про доставлення.

Мобілізація. Фото: скриншот Youtube
Мобілізація. Фото: скриншот Youtube

"Не затримання, а саме доставлення, що передбачає виключно добровільність, а поліція ставить помітку як "розшук"", — підкреслює він.

Сімутін наголосив, що розшукувати мають справжніх ухилянтів, які напряму відмовилися від своєї повістки чи свідомо не з'являються в ТЦК, а не будь-кого, кого забажають вписати у те звернення про доставлення.

Він розповідає, що так діють працівники військкомату через те, що їх дії з незаконного затримання постійно оскаржують, та вони не можуть виконати свої плани, тож перекладають усю відповідальність із доставлення на працівників поліції, мовляв "ми знайшли, а ваша справа вже привезти у військкомат".

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Таким чином, ні поліцейські, ні працівники ТЦК не мають права застосовувати до вас силу та примусово доставляти до центрів комплектації.

Якщо ж вас все-таки затримали таким способом, адвокат радить в жодному разі нічого не підписувати та не надавати свої дані. А одразу коли вас відпустять, йти до прокуратури та писати заяву про незаконне затримання.

Нагадаємо, ми писали, що примусова затримання та доставка у воєнкомат: адвокат пояснив нову хитрість працівників ТЦК.

Як повідомляв "Знай.ua", перевірка військового квитка - незаконна: що робити, коли ТЦК вимагає пред'явити документ.