У МОН розповіли, що цього року кількість контрактників в університетах зросла на 82%, якщо виокремити лише чоловіків.

Чи встановлено в Україні обмеження через вік для здобувачів освіти, а також чи порушують такі чоловіки закон, розповіла адвокатка Марина Бекало в етері ТСН.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook
Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

Адвокатка розповіла, що зростання кількості студентів чоловіків в навчальних закладах з великою ймовірністю пов’язана із уникненням від мобілізації. За її словами, з юридичної точки зору вони нічого не порушують.

"Як ми бачимо, закон не встановлює будь-яких обмежень щодо віку здобувачів освіти, вже наявної вищої освіти, а також країни здобуття освіти. Тобто це може бути як український навчальний заклад, так і іноземний", — розповіла Бекало.

Популярні новини зараз
Оскаржите після мобілізації: у новому законі знайшли дивну норму На українців чекає дощовий тиждень, але його фінал обіцяє радість: прогноз погоди в Україні Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

Студенти. Фото: Youtube
Студенти. Фото: Youtube

Вона пояснила, що постанова КМУ №1487, яка затверджує правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, передбачає прийняття на навчання лише після взяття чоловіків на військовий облік в ТЦК і СП. Отже, чоловік має стати на військовий облік, пройти військово-лікарську комісію, отримати військово-обліковий документ, з усіма витікаючими наслідками.

"Але цієї умови навчальні заклади не дотримуються, адже юридично вони не відповідають профільному законодавству про освіту," — зазначила адвокатка.

Нагадаємо, ми писали, що як масові перевірки ТЦК позначаться на мобілізації і чи посадять військкомів у в'язницю.

Як повідомляв "Знай.ua", шукайте свою болячку у списку: кого не візьмуть в ЗСУ через стан здоров'я.

Також "Знай.ua" інформував, мобілізація обмежено придатних: які новації відбудуться у серпні.