В Україні мобілізовані військові, які обороняють нашу країни від окупантів, мають право на відпустку за сімейними обставинами. Так, захисники можуть отримати до 10 днів відпочинку, а в окремих випадках навіть більше.

Про це повідомили у прес-службі ЛОТЦК та СП.

Батько військовий. Фото freepik
Батько військовий. Фото freepik

Причини для відпустки за сімейними обставинами можуть бути такими:

1. У разі укладання військовослужбовцем шлюбу — до 10 календарних днів без збереження грошового забезпечення.

Популярні новини зараз
Які вхідні дзвінки повинні налякати вас: ці цифри "нічого хорошого" не несуть Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути
Показати ще

Батько військовий. Фото freepik
Батько військовий. Фото freepik

2. У зв'язку з важким станом здоров'я або смерті: дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата чи сестри, батька чи матері дружини (чоловіка), чи особи, в якої військовослужбовець перебував на вихованні — до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду на місце проведення відпустки та назад.

Батько військовий. Фото freepik
Батько військовий. Фото freepik

3. У випадку тяжкого стану здоров'я або смерті інших родичів (рідних) — до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад.

4. У разі пожежі або іншого стихійного лиха, що спіткало сім'ю військовослужбовців або кревних рідних чи шлюбу — до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад.

пожежі в Україні
пожежі в Україні

5. В інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця у сім'ї необхідна (надається за рішенням командира (начальника) військової частини та надається один раз впродовж календарного року) — до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад.

Родина військового. Фото Freepik
Родина військового. Фото Freepik

6. За сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення не більше 10 днів у особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію, в особливий період під час дії воєнного стану без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше 2 діб в один кінець.

Родина військового. Фото Freepik
Родина військового. Фото Freepik

Щоб отримати відпустку військовослужбовцю необхідно:

1. Написати рапорт безпосередньо на ім'я командира частини.

2. Додати до рапорту документи (копії, нотаріальні копії), що підтверджують обставини необхідності термінової відпустки за сімейними обставинами. Це, до прикладу, може бути медична довідка, свідоцтво про народження чи смерть.

Командир військової частини приймає рішення щодо надання відпустки та її тривалості.

Нагадаємо, деяким військовим дозволили звільнитися зі служби у ЗСУ: кому саме і на якій підставі