У Верховній Раді розробляють механізм, який дозволить екстрадувати українців, які втекли за кордон під час війни. Докладніше про це розповів міністр юстиції Денис Малюська.

Спеціальний закон, який дозволить запустити механізм екстрадиції, вже готують до ухвалення. Спершу візьмуться за українських топ-корупціонерів, які вкрали найбільше, як зазначив Малюська, а вже після черги дійде до тих, хто ховається за кордоном.

"У країнах Європи, де здебільшого знаходяться наші топ-злочинці, суди дуже обережно ставляться до питання екстрадиції, зокрема у зв'язку з тим, що у нас йде війна. Їхні адвокати підкреслюють, що передавати в Україну екстрадувати таких персонажів буде вкрай небезпечно”, - розповів міністр.

Кордон України, фото з reform
Кордон України, фото з reform

Однак Малюська підкреслив, що це тимчасові складнощі, і уряд уже має план дій, як на це відреагувати. Зокрема, у Раді розробили спеціальний закон, який забезпечить окремий режим утримання із додатковими заходами безпеки для тих, кого екстрадують.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

А ось для повернення інших категорій громадян, у тому числі ухилянтів, необхідно виконати кілька умов і що найголовніше – зібрати докази їхньої провини.

"Спочатку підуть топи, що вкрали найбільше – їх ми спробуємо екстрадувати насамперед, а середня риба та інші персонажі підуть пізніше трохи", - пообіцяв він.

Денис Малюська. Фото: Слово і діло
Денис Малюська. Фото: Слово і діло
Денис Малюська. Фото: Слово і діло

Нагадаємо, Андрусов назвав головні причини посилення мобілізації восени: "Буксують..."

Раніше ми писали про те, що діти російської "еліти" втекли до Європи: жодні санкції не перешкода

Як повідомляв Знай.ua, яких чоловіків точно не заберуть на службу до ЗСУ: адвокат розповів про "особливі" випадки