Польща почала видавати Україні чоловіків призовного віку, які незаконно перетнули державний кордон після початку повномасштабного вторгнення росії.

Про це пише видання Rzeczpospolita.

Виїзд за кордон, скріншот
Виїзд за кордон, скріншот

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія нещодавно припустив, що українські правоохоронні органи вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно покинули Україну, тікаючи від мобілізації.

За наказом президента Зеленського, всі довідки про непридатність до служби, видані військово-лікарськими комісіями після 24 лютого 2022 року будуть ретельно перевіряти.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

Прикордонники. Фото: скриншот Youtube
Прикордонники. Фото: скриншот Youtube

Згідно з даними Головного управління прикордонної служби, з 24 лютого минулого року по 31 серпня цього року до Польщі в'їхало майже 2,87 мільйона українців у віці 18-60 років, а повернулися до України майже 2,8 мільйона українців.

Тобто близько 80 тисяч потенційних ухилянтів зараз переховуються на території сусідньої країни.

український кордон
український кордон

"Одна людина могла перетинати кордон навіть кілька сотень разів. Але після вирахування вильотів із прибуттів у Польщі залишається близько 80 тисяч. Ці українці потенційно підлягають мобілізації в країні. Скільки з них справді відповідали вимогам звільнення? Невідомо", – зазначила речниця штабу прикордонної служби лейтенант Анна Міхальська.

Однак для того, щоб повернути ухилянтів, наша держава повинна видати міжнародний ордер на арешт.

Виїзд за кордон, скріншот: YouTube
Виїзд за кордон, скріншот: YouTube

У польській поліції пояснили: якщо таку людину зупиняють на дорозі, то спеціальна система покаже, що її розшукує українська прокуратура через певні правопорушення. Рішення про екстрадицію ухвалює польський суд.

В прикордонній службі Польщі зазначають, що вже на практиці повернули декількох українців, які переправляють нелегалів до Європи.

Нагадаємо, Арахамія виправдав нардепа Торохтія за відпочинок за кордоном: "Пояснення чисте для худоби".

Раніше повідомлялося, екс-нардеп розповів про масштаби податкової мафії: кладуть у кишені величезні гроші.

Також, ухилянтів повернуть з-за кордону: за кожним прийде поліція