В Україні триває війна та загальна мобілізація. З 1 жовтня жінки, які мають фармацевтичну та медичну освіту мають ставати на військовий облік. Тож багатьох українок, які мешкають зараз закордоном хвилює питання, чи змусять їх повернутися на Батьківщину.

Про це Новини.LIVE розповів юрист Ігор Ясько.

Українки в ЗСУ, скріншот: YouTube
Українки в ЗСУ, скріншот: YouTube

З 1 жовтня 2023 року набувають чинності зміни до закону, за яким жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

Через повномасштабне вторгенння багато наших жінок-медиків виїхали закордон, у пошуках безпечного місяця для себе та своєї родини.

Популярні новини зараз
Пил, грози, спека і навіть бурі: синоптики попередили українців про аномальну погоду влітку Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

Українки в ЗСУ, скріншот: YouTube
Українки в ЗСУ, скріншот: YouTube

Тож українок цікавить питання, чи у зв'язку з новим законом влада змусить примусово повертатися жінок з медичною та фармацевтичною освітою назад до України.

Юрист Ігор Ясько зазначає, що наразі законодавством не закріплено жодних правил, які говорять про те, жінки медики повинні повернутися назад, однак, якщо вони самостійно повернуться додому, пройдуть ВЛК та стануть на облік, то вже не зможуть виїхати за межі країни.

Військові медики. Фото: Telegram
Військові медики. Фото: Telegram

"Щодо тих, хто виїхав, — процедура повернення законодавством не передбачена, але якщо вони добровільно повернуться, пройдуть ВЛК і їх визнають придатними, тоді ці жінки стануть військовозобов'язаними, для яких виїзд за кордон обмежений, тому покинути країну вони вже дійсно не зможуть", — розповідає фахівець.

Нагадаємо, портал Знай інформував, чи мають право працівники військкомату заходити до вашої оселі

Раніше на порталі Знай повідомлялося, повістки в "Дії" незабаром? Новий міністр Міноборони України Рустем Умєров анонсував "апгрейд"

Також наш портал інформував, що треба знати обмежено придатним: адвокат пояснив головні правила