В Україні триває війна та загальна мобілізація. В цей період повістку можуть отримати усі чоловіки призовного віку від 18 до 60 років. Однак деякі категорії громадян мають за законом право на відстрочку.

До них зворема відносяться і багатодітні батьки – ті, які в шлюбі виховують трьох і більше дітей.

Батько військовий. Фото freepik
Батько військовий. Фото freepik

Нещодавно мережею стали ширитись чутки про те, що якщо в чоловіка з'являється третя дитина після жовтня 2022 року, то він автоматично є ухилянтом від мобілізації.

Розібратись із цим питання допомогла адвокатка АО "Вертикаль" Марія Левченко.

Популярні новини зараз
Нарахували 25 000 гривень пенсії, а платять копійки: чому деякі пенсіонери отримують менше, ніж їм належить Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Батько військовий. Фото freepik
Батько військовий. Фото freepik

Фахівець нагадала, що підстави для відстрочки від мобілізації регулюються законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У статті 23 цього Закону вказані підстави для відстрочки від мобілізації, зокрема і для чоловіків, які мають троє або більше дітей.

Батько військовий. Фото freepik
Батько військовий. Фото freepik

Вона зазначає, що у законі не зазначається ніяких вийнятків про те, що діти, народжені після жовтня 2022 року, є підставою для того, аби вважати чоловіка ухилянтом.

"Жодних законопроєктів, або підтвердженої інформації про те, що чоловіки, в яких третя дитина народилася після жовтня 2022 року, вважатимуться ухилянтами - немає. Це просто чутки, які поширюють у каналах Telegram", - пояснила вона.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, військком списував ухилянтів із військового обліку: суд призначив штраф у 3400 грн.

Також наш портал інформував, в одеському ТЦК виявили ще одного військкома-олігарха: елітний автопарк та купу нерухомості.

Крім того, ми писали, командир жорсткого побив військового, черговий скандал на Одещині: може сісти за ґрати на 12 років.