Важливо нагадати нашим шановним читачам той факт, що в Україні продовжується загальна мобілізація та військовий стан. Військові вирішили за допомогою політиків посилити контроль за особистими даними всіх чоловіків.

Так, в українському парламенті зареєстрували проект закону щодо створення в Україні електронного реєстру військовозобов'язаних.

Пропонуємо нашим читачам дізнатися, що це означає, і як це має працювати у майбутньому. Про це повідомляє один із українських телеканалів.

Реєстр призовників, скріншот: YouTube
Реєстр призовників, скріншот: YouTube

Єдиний реєстр військовозобов'язаних

На сайті Верховної Ради з'явився проект закону щодо створення електронного реєстру військовозобов'язаних. У пояснювальній записці йдеться, що завданням законопроекту є:

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

- уточнення взаємодії державних реєстрів під час надання статусу учасника бойових дій;

- спрощення процедури оформлення статусу учасника бойових дій під час дії військового стану, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім'ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

У Реєстр будуть заносити такі відомості, як:

- персональні дані призовників, військовозобов'язаних та резервістів;

- службові дані призовників, військовозобов'язаних та резервістів;

- дані про потребу у комплектуванні особовим складом ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, крім інформації, що становить державну таємницю.

Повістка, мобілізація, фото: Знай.ua
Повістка, мобілізація, фото: Знай.ua

Реєстр майже готовий

Відомо, що реєстр під назвою "Оберіг" вже майже готовий. на 90%. У ньому є більшість військовозобов'язаних. У жовтні його планують остаточно доопрацювати.

Водночас невирішеним залишається питання роздачі повісток в електронному вигляді. Через Дію це робити не планують.

За словами заступника голови парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Мар'яни Безуглої, навіть без запуску електронних повісток реєстр дозволить вирішити окремі проблеми з мобілізацією.

Зокрема, допоможе уникнути випадків, коли повістки надходять тим, хто вже служить, забезпечить актуальність інформації про військовозобов'язаних та їхні навички.

Нагадаємо, в Україні може бути посилена мобілізація: за якої умови це можливо.

Раніше повідомлялося, що заборона на виїзд за кордон: як перевірити, чи є громадянин у списку.

Також, вагітну росіянку засудили до 6 років в'язниці через ухилення від мобілізації.