У зв’язку з повномасштабним вторгненням, в Україні продовжується мобілізація військовозобов’язаних.

Повістки зараз вручають де завгодно: на вулиці, у кафе, вдома, на дорозі. Вручають повістки на роботі, безпосередньо керівники установ. Тому і виникає питання, хто саме має право вручати повістки й чи законно, що це роблять не представники ТЦК? На це питання відповів керуючий партнер Адвокатського об’єднання "Чудовський та партнери", Ігор Чудовський для "Факти.ICTV".

Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube

За словами юристів, повістку не обов’язково може вручати представник військкомату. Її можуть вручати й інші посадові особи, як це передбачено чинним законодавством.

Хто може вручати

Популярні новини зараз
Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще
  • представник місцевого органу самоврядування,
  • керівник установи (працівнику),
  • управитель багатоквартирного будинку.

В випадках, коли вручають повістку вищевказані особи, у них обов'язково має бути довіреність від ТЦК та СП. В іншому випадку це не матиме законних підстав.

Перед врученням повістки, представник має встановити особу, якій вона вручається. Тож військовозобов’язані у воєнний час повинні завжди носити з собою документ, який підтверджує особу. Уповноваженою особою можуть бути і представники Національної поліції.

Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube
Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube

Повістка завжди вручається прямо в руки. Якщо особа відмовилась отримати повістку, то складається відповідний акт. За це може бути передбачена адміністративна відповідальність. Варто пам’ятати, що вручення повістки не завжди означає відправлення на фронт. Є різні види повісток: для проходження військово-лікарської комісії, для уточнення даних.

Нагадаємо, портал Знай інформував, деяких чоловіків мобілізують примусово: кого можуть повернути на військовий облік

Раніше на порталі Знай повідомлялося, меми, провокаційні та брехливі фейки: як росіяни намагаються зірвати мобілізацію в Україні

Також, наш портал інформував, кинувся просто під колеса: коли не вдалося вручити повістку, працівник ТЦК пішов на крайні заходи