В Україні триває військовий стан та загальна мобілізація під час дії якої, можуть отримати повістки військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Втім, депутати хочуть зняти обмеження на граничний вік перебування на військовій службі.

Відповідний законопроект №10084 був зареєстрований у Верховній Раді.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Якщо його підтримаютьу Раді, чоловіки старші за 60 років, які відповідатимуть певним вимогам, зможуть стати до лав ЗСУ за власним бажанням.

Граничний вік для простих солдатів хочуть підвищити з 60 до 65 років, а вищого військового керівництва – з 65 до 70 років.

Популярні новини зараз
В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Мобілізація в Україні. Фото: Youtube
Мобілізація в Україні. Фото: Youtube

Нардепи пропонують чоловіків старше 60 років закликати лише за таких умов:

  • висока професійна підготовка; досвід практичної роботи;
  • визнання ВЛК як придатних за станом здоров'я для проходження військової служби;
  • бажання служити у лавах ЗСУ.

Як стверджують автори даного проєкту закону, на початку війни велика кількість вмотивованих, здорових та фізично підготовлених військовослужбовців мобілізувались у віці наближеному до граничного, а деякі з них вже досягли граничного віку.

Мобілзація. Фото: Youtube
Мобілзація. Фото: Youtube

Зазначається, що вже є звернення до суду такої категорії осіб про проханням надати можливість проходження військової служби. Проте рішення ухвалюються не на їх користь.

Народні депутати в пояснювальній записці підкреслили, що заборона у проходженні військової служби громадянам, які досягли граничного віку, "є дискримінацією та порушенням основних засад щодо максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити збройну агресію проти України".

Нагадаємо, мобілізація в жовтні: кого закличуть насамперед

Раніше ми писали про те, що мобілізація в Україні: адвокат пояснив, чи потрібно громадянам, виключеним із військового реєстру повторно проходити ВЛК

Як повідомляв Знай.ua, повістку вручили через родичів: адвокат пояснив, чи можна ігнорувати