Важливо пам'ятати той факт, що в Україні з 1 жовтня розпочався військовий облік для жінок-медиків, а також фармацевтів. Багатьох українок непокоїть одне дуже важливе питання, чи призиватимуть до армії жінок в "цікавому становищі". Як ви вже могли здогадатися, йдеться про вагітних жінок.

Відповідь на це запитання надала юрист та адвокат Анжела Василевська для одного з українських видань.

Українки в ЗСУ, скріншот: YouTube
Українки в ЗСУ, скріншот: YouTube

За словами Василевської, вагітність не вказана як причина для відстрочення мобілізації. Рішення про придатність або непридатність вагітних до служби прийматимуть ВЛК. Особливо це стосується першого триместру вагітності.

Правозахисниця порадила військовозобов'язаним жінкам надсилати до військкоматів заяви про відстрочку поштою з описом вкладення. При цьому документи слід завіряти нотаріально. Тоді вдасться довести, що українку мобілізували попри її бажання.

Популярні новини зараз
Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Вже ніхто не сховається: "Оберіг" чекає сенсаційне оновлення, про чоловіків знатимуть все Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук"
Показати ще

Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube

"Заяву можна подати фізично просто до ТЦК. Але краще буде надіслати заяву з нотаріальними копіями підтверджуючих документів, що засвідчують ваше право на відстрочку, до ТЦК експрес-надсиланням з описом вкладення на спеціальному бланку Укрпошти. Це буде доказ того, що ви зверталися із заявою про ТЦК. надання вам відстрочки. Інакше буде складно довести, що вас мобілізували всупереч бажанню та було проігноровано ваше право на відстрочку", - пояснила Василевська.

За законом жінки, які перебувають у запасі, в умовах особливого періоду можуть бути призвані на військову службу. Вони мають право на відстрочку від мобілізації, якщо:

• страждають від захворювання, яке заважає військовій службі;

• повинні доглядати хворого члена сім'ї першого ступеня споріднення;

• їхні чоловіки служать у ЗСУ;

• виховують трьох та більше неповнолітніх дітей;

• виховують дитину з інвалідністю;

• забезпечують виконання держпрограм, пов'язаних із обороною.

Анжела Василевська наголосила, що прикордонна служба не робитиме винятків для жінок та чоловіків. Якщо українка має медичну фармацевтичну спеціальність та перебуває на військовому обліку, її можуть не випустити за кордон.

Нагадаємо, граничний призовний вік в Україні хочуть збільшити: журналіст Едуард Глез розповів деталі законопроєкту.

Раніше повідомлялося, військовим нарешті збільшили доплати: хто опинився у списку.

Також, деякі військові зможуть звільнитися зі служби у ЗСУ: хто отримає таку можливість.