З міста Дніпро прийшли підозрілі новини. Тут суддя Камша Н.М. Господарського суду Дніпропетровської області, за повідомленнями місцевих детективів, стягнула з українського Міноборони 8 млн грн на користь осіб, яких підозрюють у шахрайстві.

Про це детально пише Директор центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик у блозі для "Censor".

Суддя Камша Н.І., фото: Facebook
Суддя Камша Н.І., фото: Facebook

Незважаючи на війну та всі жахи, з якими довелося зіткнутися Україні, схеми пограбування державного бюджету цвітуть буйним кольором. У той час, поки військові всіма силами дають відсіч агресії Росії, державні службовці, а тепер і судді продовжують грабіж. Цього разу "розмитнюють" Міноборони через ручний суд.

Так, рішенням судді господарського суду Дніпропетровської області Камші Н.М. від 28.06.2023р. У справі про банкрутство підприємства "971 Управління начальника робіт" з Міністерства оборони України стягнуто на користь кредиторів 8 млн. грн.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

Рішення ґрунтується на тому, що банкрут є підприємством, що належить до сфери управління Міноборони, і саме "Міноборони та його посадові особи довели це підприємство до банкрутства". У вказаному рішенні суддя Камша Н.М. дійшла дуже дивних і сумнівних висновків. Вона чомусь вирішила, що саме Міністерство оборони України має доводити свою невинність, а суд чомусь застосовуватиме презумпцію "винності" до Міноборони.

Суддя також встановила, що посадовці Міноборони та Центрального будівельного управління Міноборони нібито винні у безплатному відчуженні майна банкрута. Також суддя відмовила у застосуванні термінів позовної давності щодо подій, що відбулися у 2004-2005 роках (майже 20 років тому).

Міноборони України, фото ЄП
Міноборони України, фото ЄП

Дивним є той факт, що суддя без будь-яких доказів, без вироків фактично встановила факт скоєння злочину з боку посадових осіб Міноборони і вирішила покарати не посадових осіб, а саме державу (в особі Міноборони) "копійкою".

Але найцікавіше наступне

По-перше, серед кредиторів банкрута (які через суд отримають кошти з Міноборони) є таке собі ТОВ "Приват Ескорт", керівник та засновник якого Тичинський Євген був засуджений у 2019 році за шахрайство, зокрема щодо незаконно відчужених земельних ділянок Міноборони.

По-друге, основним кредитором банкрута є саме Центральне будівельне управління, яке, на думку судді, також винне у незаконному продажу майна банкрута.

По-третє, суддя Камша Н.М. раніше вже розглядала справу за позовом прокурора про повернення у державну власність майна банкрута, яке, на її думку, було незаконно відчужено на користь комерційних структур. І вона відмовила прокурору у поверненні цього майна у власність держави у зв'язку із закінченням строку позовної давності. Тоді майно банкрута було продано ТОВ "Адрес" (щодо якого у реєстрі судових рішень понад 100 ухвал у кримінальних справах).

Тому, виходить так, що суддя раніше відмовила прокурору у поверненні майна та стягнула з Міноборони кошти на користь осіб, які раніше причетні до пограбування банкрута та в цілому Міноборони. При цьому здається, що суддя охоче застосовує на користь комерційних структур як презумпцію невинності, так і строки позовної давності.

Тож суддя, замість того, щоб відновити справедливість і повернути вкрадене (на її думку) майно від комерційних структур у Міноборони, схоже, вирішило пограбувати Міноборони вдруге, передати гроші сумнівним шахраям і залишити майно Міноборони тим, хто його вкрав? Геніально!

Слід зазначити, що суддя вже неодноразово у подібних справах займала бік комерційних структур та бізнесменів. Наприклад, у справі про стягнення боргів із відомих дніпровських забудовників панів Зайцева та Кагановського.

На тлі того, що відбувається, виникає лише одне питання: коли в нашій країні почне працювати Вища рада правосуддя? І коли судді каратимуться за неправосудні рішення пропорційно завданим збиткам незаконно обвинуваченим?

Нагадаємо, нардепи Дмитрук та Куницький зламали носа хлопцеві: спочатку ображали, а потім накинулися з кулаками.

Раніше повідомлялося, що Україна отримала одиницю за охорону навколишнього середовища: міністр Руслан Стрілець намагається добити екологічний контроль.

Також, шахраї по-новому обманюють українців, які шукають роботу: як не потрапити на гачок аферистів.