В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Усі чоловіки, які отримують повістки, обов'язково проходять військово-лікарську комісію, яка визначає чи дозволяє їх стан здоров'я боронити нашу країну від окупантів.

Чи можна відмовитись від медичного огляду розповіла "Українському радіо" адвокатка та керівниця медичного напрямку в ГО "Юридична сотня" Христина Ковцун.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Військовозобов'язані чоловіки призивного віку, які знаходяться в запасі, можуть бути мобілізовані навіть якщо вони повністю чи обмежено придатні. Це також стосується жінок із медичними спеціальностями.

"В умовах, коли йде мобілізація, цей строк може нівелюватися, тому що в нас є Указ Президента про мобілізацію, і відповідно, коли військовозобов'язаному вручають повістку, він зобов'язаний з'явитися в територіальний центр комплектування, колишній військкомат, уточнити облікові дані і пройти військово-лікарську комісію для того, щоб було розуміння, чи він придатний, чи обмежено придатний, чи непридатний. І це обов'язок. Якщо військовозобов'язаний відмовляється від проходження військово-лікарської комісії — це адміністративне правопорушення, і за нього передбачений штраф. А пізніше може бути ще один виклик", – пояснює експертка.

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Юрист пояснила, що в законах чітко прописана процедура проходження військово-лікарської комісії.

Військкомати отримують інформацію з управлінь соцзахисту про призовників, які мають інвалідність.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Також під час проходження ВЛК призовники повинні надати свою медичну картку із записами про перенесені захворювання.

"Ми розуміємо, що є різні ситуації. Одна людина абсолютно здорова, її роками нічого не турбує, а інша, грубо кажучи, не вилазить зі стаціонарного лікування, переносить операції тощо. І військовозобов'язаний повинен про це повідомити. Далі, після того, як подаються ці документи, для військовозобов'язаного призначають загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, аналіз крові на антитіла – ВІЛ, гепатит B, гепатит C, визначають групу крові, резус-належність, проводять рентгенологічне обстеження", – розповідає юрист.

Людям за 40 років лікарі вимірюють тиск і проводять дослідження крові на цукор.

Якщо вони помітять відхилення від норми у показниках аналізів, то призначають додаткові обстеження.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог та інші лікарі за показаннями мають обстежити мобілізованого.

Аналізи, а також результат обстежень будуть внесені в загальний протокол на основі якого і формується висновок про гідність до служби.

Нагадаємо, портал Знай інформував, не лише працівники ТЦК та СП: хто має право видавати повістки

Раніше на порталі Знай повідомлялося, деякі військові зможуть звільнитися із служби в ЗСУ: хто саме отримає таку можливість

Також, наш портал інформував, у ТЦК Тернополя лупцювали мобілізованих: замість повістки – кулаком у живіт