В Україні зараз триває загальна мобілізація з початку повномасштабного вторгнення.

Законодавством визначений перелік осіб, які можуть отримати відстрочку від призову до армії навіть у період військового стану. Наприклад, це можуть бути особи, які мають інвалідність. Та чи може людина яка доглядає за інвалідом бути призвана до армії? На це питання відповіли в виданні "Факти ICTV".

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Повістку така людина, звісно, отримати може. Адвокати стверджують, що згідно з законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", визначений перелік осіб, які призову на військову службу не підлягають. Це громадяни, які:

Мобілізація в Україні, фото pravda
Мобілізація в Україні, фото pravda

Виходить, що чоловіки та жінки, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю 1 або 2 групи, не можуть бути призвані навіть у період воєнного стану. Щоб отримати відстрочку варто підготувати необхідні документи для цього:

  • Довідка, яка підтверджує інвалідність (видана МСЕК, або її копія, затверджена нотаріусом);

  • Документи, які засвідчують родинний зв'язок між громадянами;

  • Документ, який підтверджує спільне місце проживання.

У випадку, коли прийшла повістка варто направитися у військкомат та принести перелік документів. Окрім того, варто написати заяву про надання відстрочки від мобілізації.

Нагадаємо, портал Знай інформував, мобілізація в Україні: чоловіки яких професій можуть отримати відстрочку

Раніше на порталі Знай повідомлялося, працівники ТЦК ловлять на блокпостах, а ВСП затримує: адвокат розповів про незаконний прийом для мобілізації

Також, наш портал інформував, не мають права так робити: що заборонено для поліції, якщо вона зловила вас у комендантську годину