Чоловіки віком від 18 до 60 років є військовозобов’язаними громадянами. Це правило діє у воєнний час і в умовах загальної мобілізації, яка діє на всій території України.

Всі чоловіки, які отримали повістки мають пройти ВЛК для підтвердження своєї придатності до військової служби. Після проходження комісії призваному ставиться категорія: придатний, тимчасово непридатний, непридатний та обмежено придатний.

Категорія обмежено придатний означає, що чоловік може нести службу, але у певних підрозділах. Комісія повинна визначити, в якому підрозділі його стан здоров’я дозволяє служити. Часто таких мобілізованих відправляють в тилову військову частину.

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Чоловіки, які після проходження військово лікарської комісії отримують категорію обмежено придатних до військової служби, можуть також бути призвані. Згідно з наказом Міністерства оборони, громадяни цієї категорії не можуть бути призвані до:

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган
Показати ще
  • Десантників;

  • Флоту;

  • Морської піхоти;

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Але натомість вони можуть нести службу в частинах забезпечення, військкоматах, навальних закладах та установах. Ступінь придатності до військової служби можна дізнатися у наказі Міністерства оборони України "Про військово-лікарську комісію в Збройних силах України". Тому, якщо громадянина, який є обмежено придатним, хочуть відправити відразу на фронт, це є незаконним і не відповідає нормам проходження військової служби. Факт, що людина є обмежено придатної не відміняє того, що вона повинна і може служити. Але завдання територіального центру комплектування – відправити його на службу туди, де він зможе нести її в залежності від особливостей та стану здоров’я.

Нагадаємо, портал Знай інформував, точно не мобілізують: хто має право на відстрочку восени

Раніше на порталі Знай повідомлялося, новий дешевий спосіб "відкосити": шахраї пропонують українцям "білі квитки", але з передоплатою

Також, наш портал інформував, "Вони реально хочуть воювати...": колишній нардеп запропонував мобілізувати зеків