В українських пологових будинках фахівці з Міністерства охорони здоров'я виявили випадки зловживань, які призводять до великих витрат бюджетних грошей, або можуть нести серйозні наслідки - аж до летальних випадків серед новонароджених.

Про це розповів міністр Віктор Ляшко під час наради з департаментами охорони здоров'я та керівниками перинатальних центрів та пологових відділень.

За його словами, щороку в Україні народжують близько 200 тис. жінок, усі вони мають право на один із трьох пакетів, які для них оплачує держава. Про це пише видання "BBC Україна".

Пологовий будинок, скріншот: YouTube
Пологовий будинок, скріншот: YouTube

Це базовий пакет для пологів, які проходять без ускладнень, пакет для більш складних випадків, де потрібні додаткові втручання лікарів, наприклад, кесарів розтин, або ж найдорожчий пакет, в рамках якого особливої ​​допомоги потребує дитина, якщо вона народилася недоношеною або має якісь проблеми зі здоров'ям.

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Під час моніторингу МОЗ та НСЗУ стало відомо, що у 30% випадків пологові та перинатальні центри "свідомо вказують помилкові діагнози для новонароджених", щоб перевести дитину на дорожчий пакет послуг або відправити до іншої лікарні.

"Це дозволяє отримувати подвійну, а іноді й потрійну оплату за одного маленького пацієнта, - заявив міністр. - Ситуація, коли у пологових "вигадують" діагнози новонародженим для отримання подвійної оплати від НСЗУ - неприпустима".

Також у 2023 році "істотно збільшилася кількість кесаревих перерізів" порівняно з попередніми роками, кажуть у МОЗ.

"Така динаміка може свідчити про виконання операції без медичних показань, а винятково для отримання коштів за втручання", - пояснюють у відомстві.

Пологовий будинок, скріншот: YouTube
Пологовий будинок, скріншот: YouTube

Ризики виникають не лише через невиправдану втрату державних коштів. Іноді дії пологових можуть мати і серйозніші наслідки, зокрема летальні, зазначають у МОЗ.

Міністр підкреслив, що навіть ті лікарні, які, згідно зі своїми контрактами з НСЗУ, повинні надавати перинатальну та неонатальну допомогу у складних випадках, часто вважають за краще відправляти справді складних малюків до дитячих лікарень.

Скрін, Facebook Віктор Ляшко
Скрін, Facebook Віктор Ляшко

У такому віці, особливо для крихітних, недоношених дітей, перевезення з однієї лікарні до іншої може коштувати новонародженому життю, кажуть у МОЗ.

У середньому країною транспортують між медичними установами майже 20% немовлят, які народилися хворими. Але є лікарні, які переводять до інших закладів 100% таких немовлят, незважаючи на те, що вони мають право надавати складні пакети послуг.

"35% немовлят, які померли в першу добу життя, це ті, що народилися в медустановах, які не мали "неонатального пакета", або ж були переведені з пологових у перші години життя", - каже Ляшко.

Міністр заявив, що потрібно переглядати підходи до неонатальної допомоги, мовляв, керівникам пологових та перинатальних центрів дали рекомендації "щодо вирішення проблемних питань".

Чому так відбувається

Проблеми, про які заявило МОЗ, існують, але вирішувати їх слід не на місцевому рівні. Питання має системний характер, каже ВВС Україна Павло Ковтонюк, співзасновник Українського центру охорони здоров'я (UHC).

"Це не є якоюсь особливістю України. Це проблема абсолютно всіх країн - медичні установи мають стимул вдавати, що вони надають більш складну послугу, яка коштує дорожче, - пояснює він. - І коли є звичайні пологи, заклад максимально шукає привід заявити НСЗУ, що це було щось складніше”.

Але саме НСЗУ, яка укладає контракти з медичними установами, має моніторити згодом якість надання послуг.

"Це одна з основних функцій НСЗУ, вони повинні стежити за таким, тому що лікарні мають багато спокус штучно ускладнювати випадки, - каже Ковтонюк, - Коли НСЗУ платить, але не перевіряє, за що заплатила, з цим треба справлятися".

Пакунки малюка, кадр з відео
Пакунки малюка, кадр з відео

Потребу надто часто транспортувати новонароджених він пов'язує із радянською спадщиною, коли в Україні окремо існують пологові будинки, перинатальні центри та дитячі лікарні.

"В ідеалі жінка має народжувати дитину в лікарні, і в цій же лікарні, якщо щось йде не так, є відділення, де цю дитину вилікують", - пояснює експерт.

"Якщо йдеться не про велике місто, то ще перед пологами мають оцінити потенційні ризики для мами та дитини. Тоді мама одразу їде народжувати туди, де є перинатальна допомога, щоб їх потім не возили туди-сюди. Це абсолютно відпрацьована процедура".

Будувати лікарні нового типу, де все включено – дорого і довго, визнає він.

Але в такому випадку має бути система, коли навіть різні лікарні працюють як одна команда, щоб пацієнт одразу опинявся там, де йому нададуть необхідну допомогу.

Водночас Ковтонюк наголошує, що загалом випадки смертності серед новонароджених в Україні – поодинокі.

"У сучасному світі не прийнято, щоб вони взагалі були. Це такий стандарт, - резюмує він. - У нас може бути кілька випадків, але в хорошій системі охорони здоров'я їх взагалі не було б".

Нагадаємо, українкам з дітьми безкоштовно видають місячний запас памперсів та гігієнічні набори: як отримати.

Раніше повідомлялося, в МОЗ розповіли про обмеження для невакцинованих дітей.

Також, у Білій церкві померла вагітна жінка з дитиною, рідні шоковані ставленням лікарів.