Під час мобілізації в Україні були випадки, коли поліція затримувала призовників, які перебувають у розшуку у ТЦК. Про те, чи законно це і як вчинити в цій ситуації, розповів адвокат Роман Сімутін у новому випуску на YouTube.

Сімутін розповів конкретну історію, як чоловіка затримала у метро поліція нібито через розшук ТЦК. Його навіть доставили до столичної ділянки, запропонувавши підписати документи. За словами адвоката, це незаконно.

"Для поліцейських це може мати серйозні негативні наслідки, адже сталося незаконне затримання. Цього чоловіка зрештою відпустили, щоправда, без вибачень", - сказав він.

Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube

Поліція може затримати лише за наявності правопорушення, а ім'я у базі "Армор" не є підставою для затримання. Необхідні докази, що людина скоїла порушення.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

"Розпочну не із ситуації, коли вас затримали, а з вимоги поліції. Бо перш ніж вимагати документи, повинні бути підстави, визначені ст. 32 ЗУ "Про Національну поліцію", а не просто "у нас воєнний стан, пред’яви документи", - заявив адвокат.

На що українцям слід звернути увагу:

  1. вимога поліції пред'явити документи має бути законною
  2. затримувати можуть лише після пред'явлень доказів
  3. якщо затримали - повинні скласти прокол (затримання може бути не більше ніж на три години, час відраховують з моменту зупинки)

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

"Якщо хоч один із трьох пунктів не був виконаний - розвертайтеся та йдіть. Ви не повинні виконувати незаконні вимоги поліції. Ще раз наголошую: це не я сказав, таку позицію займають всі суди. Якщо ж вас усе-таки затримали, з протоколом чи без, то нічого не підписуйте та вимагайте адвоката", - підбив підсумки він.

Також чоловік може погрожувати, що поскаржиться у ДБР на факт незаконного затримання, і тоді проблеми поліції забезпечені.

Нагадаємо, ще одну категорію українців дали право на відстрочку: хто може не служити

Раніше ми писали про те, що чекає на українців за ігнорування трьох повісток: адвокат уточнив важливі нюанси

Як повідомляв Знай.ua, мобілізація в Україні: що буде, якщо не повідомити у військкомат про зміну особистих даних