Працівники військкоматів в останній час дуже активно працюють із реєстром військовозобов'язаних - "Оберіг". Що потрібно знати чоловікам, яких будуть намагатися мобілізувати за внесеними у нього даними.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Співробітники ТЦК, скріншот: YouTube
Співробітники ТЦК, скріншот: YouTube

Юрист розповів, що у військоматах зараз активно підінмають усі папери, які в них є та все вносять до реєстру, інформацію про чоловіків, які отримали повістки. При цьому працівники не зважають на те, чи законно вони взагалі були вручені.

Він розповів, що таким чином ухилянтами стають навіть 20-річні чоловіки, при тому що мобілізувати мають право лише із 27 років.

Популярні новини зараз
Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

Сімутін пояснює, що самі дані внесені в "Оберіг", не є фактом ухилення від мобілізації. Для того, щоб чоловік поніс покарання, військомат повинен особисто під підпис вручити повістку та ознайомити із відповідальністю за ухилення від призову.

Якщо ж повістку залишили у дверях чи взагалі передали через когось, то є великі шанси перемогти у суді.

Співробітник ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітник ТЦК. Фото: скрін youtube

"Тому якщо ви дійсно ухилянт – двічі отримали повістки або пройшли ВЛК, отримали повістку на відправку, але не з’явилися – то вас спіймають і покарають", – попереджає юрист.

Нагадаємо, ще одну категорію українців дали право на відстрочку: хто може не служити