Після незаконного затримання та доставки у військкомат, начальник може виписати постанову про порушення законодавства про "військовий обов'язок" та накладає штраф за статтею 210 КУпАП (без одиниці через тире).

Адвокат Роман Симутін на своєму каналі в Telegram постарався пояснити, що це означає, які негативні наслідки має та як захищатись.

Працівники ТЦК. Фото скріншот з Youtube
Працівники ТЦК. Фото скріншот з Youtube

Отже, за основу ухвалили поліцейський план "Сірена", який застосовують виключно для затримання злочинців - фактично це облава. Але терцентри відловлюють не конкретних злочинців, а випадкових чоловіків, і замість поліцейських авто - "бусики".

Звичайно, Конституцією передбачено обов'язок громадян захищати Батьківщину. І розшук потрібен, але конкретних справжніх ухилістів, а не будь-хто, хто трапиться. Обов'язок посадових осіб – дотримуватися закону і діяти виключно законно.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Отже, якщо вас затримали незаконно, що робить більшість? Підписують документи, а потім дзвонять та запитують, як оскаржити. А ніяк. Ви підписалися з примусу – суд прийме лише докази: відео чи заяву до прокуратури одразу після ТЦК.

Робота ТЦК та СП, скріншот: Telegram
Робота ТЦК та СП, скріншот: Telegram

Якщо стосовно вас застосовуються незаконні дії – нічого не підписуйте та вимагайте адвоката. Зараз з'явилася нова хитрість, коли начальник ТЦК виносить ухвалу про порушення законодавства (ст. 210 КУпАП, без одиниці), накладає штраф – і ви розписуєтеся. Одні ігнорують, інші сплачують штраф. Обидва сценарії закривають шлях до перемоги у справі. Розписавшись у ухвалі і не оскарживши, ви фактично визнаєте, що були в терцентрі добровільно.

Друга порада. Оскаржуйте ухвалу, а потім думайте що робити, тому що термін оскарження – 10 днів.

Нагадаємо, українцям блокуватимуть кошти на картках за неявку до ТЦК: хто може потрапити в "чорний" перелік

Як повідомляв "Знай.uа", без урахування – без доступу: що загрожує чоловікам, які не записалися до бази даних

Знай.uа писав, незабаром з'являться електронні повістки: як українців ставитимуть на облік