У День Різдва Уряд зареєстрував новий законопроєкт про мобілізацію, яким хочуть суттєво скоротити перелік осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації.

Багато його норм суперечать нормам Конституції та викликають багато питань. Зокрема про те, що українців із 3 групою інвалідінстю можуть призвати.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Про те, чи дійсно чоловіки із 3 групою інвалідності втрачають відстрочку розповів адвокат Роман Лихачов.

На думку фахівця, питання мобілізації осіб з інвалідністю законопроектом подано двозначно.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись
Показати ще

За його словами, в частині норм йдеться про те, що всі особи з інвалідністю матимуть відстрочку.

Співробітники ТЦК. Фото: facebook.com/lvivobltck
Співробітники ТЦК. Фото: facebook.com/lvivobltck

При цьому є норми, в яких зазначається, що лише особи з 1 та 2 групами інвалідності будуть мати право на відстрочку та будуть мобілізуватися за власним бажанням.

"Фактично є проблеми з мобілізацією і держава цими законами просто зменшує кількість осіб, які мають право на відстрочку",- пояснив адвокат.

Лихачев пояснив, що зараз незрозуміла ситуція із людьми з 3 групою інвалідності, якиї в Україні сотні тисяч, і картина стане більш чіткою після першого слухання у Верховній Раді.

Нагадаємо, українець ухилився від мобілізації, думаючи, що "туберкульоз" його врятує: суд вирішив інакше

Як повідомляв "Знай.uа", українцям блокуватимуть кошти на картках за неявку в ТЦК: хто може потрапити до "чорного" ; перелік

Знай.uа писав, військкоми масово перевіряють чоловіків у громадському транспорті – перевізники не хочуть виїжджати на маршрути