Проєкт закону про мобілізацію викликав сильне обурення українців, через суттєве обмеження прав тих, хто не з'явиться до військкомату. Багато норм взагалі нагадують правила диктаторської країни.

Про це зазначає адвокат Роман Сімутін.

Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube

Він розповідає про те, що депутати хочуть наділити ТЦК повноваженнями перевіряти військово-облікові документи. Вони і так дозволяють собі це все робити без довзолів, то важко уявити, що буде, якщо ще й приймутьц цей закон.

Адвокат провів аналогію із поліцейськими, які за відмову пред’являти документи, можуть покласти фейсом в асфальт та вліпити злісну непокору представнику правоохоронного органу.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

Також Сімутін розповідає про те, що у новому законі начальник ТЦК зможе накладати арешт на майно осіб, які ухиляються.

"Сидить такий собі бос, відкрив реєстр боржників, клацнув кнопочкою і оп! – вітаємо, ви тепер безхатько", - додає юрист.

Обов'язок з'явитися до ТЦК протягом 20 днів.

Адвокат пояснює, що разі прийняття закону до середини лютого 2024 року, тобто дати продовження тримісячного терміну воєнного стану, якщо ви не з’явилися до ТЦК – то ви автоматично понесете покарання за ст. 210-1 КУпАП з драконівськими штрафами від 34 000 до 51 000 грн.

Щоб "обідрати" якнайбільше українців, строк притягнення до адміністративної відповідальності збільшили із трьох місяців до трьох років.

Тобто оштрафувати можуть протягом трьох років.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Найжахливіше у нових правилах те, що стягувати штрафи будуть не за окремими протоколами, які зараз ще є можливість оскаржити, а за постановою начальника ТЦК, де він без будь-яких пояснень, виклику особи та доказів зробить вас винним. Тобто ви навіть і знати не будете, що злісний ухилянт, доки не отримаєте "лист щастя" від військкомату.

Адвокат розповідає, що за новим законом хочуть карати за відмову від проходження ВЛК Кримінальним Кодексом.

"Ви йдете вулицею, нікого не чіпаєте, а вас заштовхали в бус, завезли до ТЦК, дали направлення на ВЛК і поставили перед вибором – проходиш ВЛК або строк 3 роки. Як вам перспектива?", - зазначає Сімутін.

Нагадаємо, портал Знай інформував, "Або працюєш, або воюєш": чоловікам можуть запропонувати альтернативу армії

Раніше на порталі Знай повідомлялося, Сергій Притула пояснив, чому українці не поспішають у військкомат: "Коли до тебе ставляться як до худоби..."

Також, наш портал інформував, "Всі, хто ще не...": зміни в мобілізації ще не прийняли, але українців вже запрошують у ТЦК