Наприкінці 2023 року жителям столиці повідомили про те, що по місту та області в рамках заходів безпеки, розгорнуть мобільні блокпости, на яких будуть перевіряти автомобілі та документи. Не виключається також присутність на них представників ТЦК, які можуть вручити повістку.

Як виявляється, такі блокпости можуть створюватися лише в рамках оперативних планів правоохоронців і лише за визначеними у законі підставами.

Про це повідомляє адвокат Роман Сімутін.

Блокпост, кадр з репортажу ТСН: YouTube
Блокпост, кадр з репортажу ТСН: YouTube

"Уявіть, що у якогось Петра викрадають автомобіль. На вуха піднімають всіх поліцейських, відкривають кримінальну справу, вводять план "Перехоплення", розсилають орієнтування, виставляють мобільні пости, щоб знайти викрадене авто. Під час таких планів поліція може проводити превентивні заходи - перевіряти документи, зупиняти транспорт, проводити поверхневий огляд тощо", - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе На українців чекає дощовий тиждень, але його фінал обіцяє радість: прогноз погоди в Україні Потужно обстрілюватимуть Україну: астролог вказала, які міста чекає найбільша небезпека З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися
Показати ще

Адвокат також пояснює, що такі оперативні заходи можуть проводитись тоді, коли на територіх нашої країни виловлюють ДРГ, яке планує вчинити теракт.

"Мобільний блокпост це один з елементів вказаних оперативних планів: встановлення мобільних постів, задіяння спільних груп, до яких включають крім поліцейських і СБУ, ще й представників ТЦК, ДСНС та інших", - пояснює юрист.

Він додає, що ці заходи, які обмежують наші права та свободи, поліція виконує в рамках покладених не неї повноважень.

Проверка на блокпосте, скриншот: YouTube
Проверка на блокпосте, скриншот: YouTube

Сімутін пояснює, що при зупинці, силовики повинні повідомити про причини застосування превентивних заходів, а також закони, на основі яких вони здійснюють такі обмеження.

"Тобто для перевірки документів, поверхневого огляду авто чи особи, повинна бути законна підстава", - зауважує адвокат.

При цьому юрист нагадує, що у розпорядженні голови Київської міської військової адміністрації йдеться про те, що метою таких обмежень прав та свобод є навчання з відпрацювання перевірки транспорту, документів, елементів захисту блокпоста, пошукові та контрдиверсійні заходи.

"Тобто з нас зробили піддослідних кроликів і навчаються на нас як перевіряти документи, транспорт і т. п." - обурюється адвокат.

Нагадаємо, українець ухилився від мобілізації, думаючи, що "туберкульоз" його врятує: суд вирішив інакше

Як повідомляв "Знай.uа", українцям блокуватимуть кошти на картках за неявку в ТЦК: хто може потрапити до "чорного" ; перелік

Знай.uа писав, військкоми масово перевіряють чоловіків у громадському транспорті – перевізники не хочуть виїжджати на маршрути