В Україні триває загальна мобілізація, яка у суспільстві супроводжується так званими "міськими легендами". За останні кілька років з'явилося багато міфів, у які багато українців продовжують вірити, проте важливо ставитись до будь-якої "історії" з критичним підходом.

Один із таких міфів, що всі засуджені, підозрювані та обвинувачені звільняються від військової служби. Насправді, це не так.

Про це розповіла юристка Крістіна Очкур з адвокатського бюро "Пані в законі" в мережі Telegram.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Звідки взявся міф про звільнення від служби обвинувачених та підозрюваних?

Право на відстрочку встановлюється статтею 23 закону України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Ця стаття не дає права на відстрочку людям, які перебувають у статусі підозрюваного чи обвинуваченого.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

"Але законодавство заплутало багатьох людей. У статті 17 про військовий обов'язок та військову службу (цей закон не регулює норми мобілізації - Ред.) передбачено відстрочення від строкової служби тим, кому оголошено про підозру у скоєнні кримінального злочину, або стосовно яких розглядається кримінальна справа ", - Каже адвокат Крістіна Очкур.

Юрист зазначає, що у законі немає підстав під час мобілізації для відстрочення для цих категорій громадян.

"Навпаки, 335 стаття передбачає, що можна зупинити судове провадження у справі, коли обвинувачений мобілізований до лав ЗСУ", - додає правозахисниця.

Також вона зазначає, що не всі, хто має кримінальну статтю, можуть бути звільнені від мобілізації.

"Ті громадяни, хто вчинили злочини, що стосуються національної безпеки, тяжкі та особливо тяжкі злочини, виключаються з військового обліку. Але якщо ви раніше були засуджені за скоєння кримінальної провини, нетяжкого злочину та звільнені від відбування покарання, то вас можуть мобілізувати", - каже адвокат.

Нагадаємо, українських чоловіків за кордоном можуть чекати проблеми – навіть якщо виїхали до війни.

Раніше повідомлялося, зубну пасту, труси та холодильник - не заберуть: які речі українців можуть опинитися під арештом.

Також, ТЦК тепер прийдуть навіть уночі? Адвокат пояснив, що буде після дозволів Кабміну.