В Україні триває війна та загальна мобілізація, тож при прийомі на роботу від чоловіків вимагають довідку про взяття на військовий облік. За це роботодавці несуть відповідальність.

Такі правила закріплені у постанові Уряду №1487.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Так, роботодавці повинні подавати у Територіальні центри комплектування (ТЦК) інформацію як про взяття на роботу, так і про звільнення працівників, передавати дані про них, доки вважаються співробітниками компанії:

  • мають відправляти у семиденний термін в ТЦК відомості про прийняття/звільнення з роботи, завершення навчання військовозобов'язаних;
  • повинні сповіщати призовників, військовозобов'язаних та резервістів про те, що їх викликано у ТЦК, а також видавати повістки.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Популярні новини зараз
Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня
Показати ще

Якщо роботодавцю надійшло розпорядження від ТЦК, то повістки можуть видаватися на роботі за такими правилами:

  • роботодавець повинен видати наказ/розпорядження про оповіщення, повідомити таких осіб під особистий підпис;
  • надіслати копію наказу/розпорядження у триденний термін у відповідний ТЦК;
  • вручити повістку про явку за викликом у ТЦК;

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

  • письмово сповістити, додавши витяги з наказів/розпоряджень відповідним ТЦК про громадян, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустках чи відрядженнях;
  • проконтролювати результат оповіщення та прибуття у відповідний ТЦК.

Таким чином, роботодавці можуть повідомляти та вручати повістки підлеглим, проте за умови отримання відповідного розпорядження від начальника Територіального центру комплектування.

Нагадаємо, ми писали, що за що українці можуть заплатити штраф 40 тисяч через "проблеми" з ТЦК: краще не забути про це правило.

Як повідомляв "Знай.ua" як українські підлітки можуть виїхати за кордон на навчання: у Європі вже чекають на абітурієнтів.