В Україні триває процес мобілізації через повномасштабну війну, розпочату росіянами, та воєнного стану, безпосередньо з цим пов'язаного.

Через це всі чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути призвані в армію — маєте ви досвід чи ні, не має значення. Можна або самостійно прийти у військкомат, або отримати повістку на вулиці, блокпості, пляжі.

ТЦК, мобілізація: фото Уніан
ТЦК, мобілізація: фото Уніан

Існують категорії осіб, яким надається право служити в тилу, на відміну від більшості призовників. У більшості громадян немає можливості обирати місце служби, оскільки це визначається законодавством. Відповідно до "Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", передбачено, хто може залишитися у військовій частині та не потрапити на передову.

Можливість вибору місця служби надається особам з відстрочкою від мобілізації, які, незважаючи на цей "подарунок долі", все ж таки вирішили добровільно захищати Батьківщину. Серед осіб, яким надається право на службу в тилу, є категорія багатодітних батьків із трьома та більше неповнолітніми дітьми, чоловіки, які виховують неповнолітню дитину без матері, опікуни та усиновлювачі малюків з інвалідністю.

Популярні новини зараз
Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Крім цього, це стосується чоловіків, які виховують дітей із ДЦП, цукровим діабетом, інвалідністю кількох груп, які доглядають хворих родичів, дітей-сиріт.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Один із пунктів був зовсім недавно змінений. Раніше чоловіки з батьками чи дружиною, які мають інвалідність І чи ІІ групи, мали відстрочку. Тепер, якщо людина, яка має інвалідність цих груп, має інших працездатних дітей, то легко можна втратити право на опіку та відстрочку від мобілізації.

До того ж, дуже важливо, щоб людина проживала разом з особою, яка потребує постійного догляду.

Нагадаємо, повістки студентам-магістрам влітку: адвокат пояснив, чи варто нервувати

Як повідомляв "Знай.uа", Рада скасувала популярну відстрочку від мобілізації: адвокат пояснив "підводне каміння"

Знай.ua писав, багатодітним батькам в Україні вручають повістки: що робити в такому випадку і як отримати відстрочку