Велика кількість відважних українців пішло захищати Україну після 24 лютого. Вони щоденно ризикують своїм життям, щоб ми з вами жили у вільній країні без окупантів. Держава в свою чергу намагається підртимувати учасників бойових дій, та окрім грошових виплат надає їм ряд пільг.

Батько військовий. Фото freepik
Батько військовий. Фото freepik

Про те, які саме пільги мають військові та їх родини розповідає Новини.LIVE керуючий партнер юридичної компанії Winner, адвокат Ігор Ясько.

Пільги на освіту

Адвокат розповідає, що дітям військових, які служать за контрактом, першочергово надаються місця у школах, дошкільних навчальних закладах та дитячих оздоровчих таборах за місцем проживання.

Батько військовий. Фото freepik
Батько військовий. Фото freepik

Популярні новини зараз
Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще

"При цьому це можуть бути заклади будь-якої форми власності, не лише державної", — підкреслив юрист.

Також вони мають пільгові умови вступу до вищих навчальних закладів.

"Як самі УБД, так і їхні діти віком до 23 років мають право на часткову або повну оплату їхнього навчання з боку держави. Також вони мають право на пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти, отримання соціальних стипендій та безоплатне або на пільгових умовах проживання в гуртожитку", — зазначив адвокат.

Батько військовий. Фото freepik
Батько військовий. Фото freepik

Пільги на лікування

Військовослужбовці та їх родини мають право на отримання медичної допомоги у військово-медичних госпіталях, але за однієї умови — якщо за їхнім місцем проживання відсутні державні або комунальні заклади охорони здоров’я.

"Але курсанти військових ВНЗ або ВНЗ, які мають військові навчальні підрозділи, та члени їхніх родин права на такі пільги не мають. Також їх не мають військовослужбовці строкової військової служби", — уточнив Ігор Ясько.

Родина військового. Фото Freepik
Родина військового. Фото Freepik

Також родини військових мають можливість лікуватися та відпочивати зі знижкою у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах та на турбазах Міністерства оборони та інших військових формувань та правоохоронних органів.

Родина військового. Фото Freepik
Родина військового. Фото Freepik

Однак її мають право отримати лише раз на рік та за умови, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує трьох прожиткових мінімумів.

Нагадаємо, ми писали, що штраф чи в'язниця? Що загрожує українцям у разі неявки до ТЦК по повістці.

Як повідомляв "Знай.ua", навчання під час війни: чи всі студенти мають відстрочку від мобілізації.