Українці, які бажають уникнути призову, продовжують шукати способи, як уникнути військкомів. Так, ухилісти шукають літніх жінок з інвалідністю для одруження, адже чоловіки, які мають дружину з інвалідністю і які перебувають повністю на їх забезпеченні, отримують відстрочку від мобілізації.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Про це повідомляє ТСН.

Наразі у соціальних мережах масово створюються групи та публікують оголошення з пропозиціями укласти фіктивний шлюб для виїзду військовозобов'язаних з України.

За цю угоду жінкам обіцяють від 8 до 20 тис. грн.

Популярні новини зараз
Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Так, в одній із таких спільнот, киянин шукає дівчину чи бабусю для одруження.

Ухилянти шукають дружину. Фото Facebook
Ухилянти шукають дружину. Фото Facebook

Ухилянти шукають дружину. Фото Facebook
Ухилянти шукають дружину. Фото Facebook

Також досить часто можна зустріти повідомлення від жінок і дівчат, які бажають, щоб їх коханого не мобілізували. Вони шукають жінок з інвалідністю, щоб він зміг перетнути кордон.

Ухилянти шукають дружину. Фото Facebook
Ухилянти шукають дружину. Фото Facebook

Спікер Держприкордонслужби України Андрій Демченко повідомив, що держслужбовці в курсі таких махінацій і тепер ретельніше перевіряють документи охочих виїхати.

Він навів приклад ситуації на пункті пропуску "Старокозаче", коли 32-річному українцю, який був одружений з 56-річною жінкою з інвалідністю, не дозволили залишити територію України. Прикордонникам здалося дуже підозрілим той факт, що шлюб було укладено за день до запланованого від'їзду.

ТЦК, мобілізація: фото Уніан
ТЦК, мобілізація: фото Уніан

"У цьому випадку було підозрілим те, що шлюб було укладено у день перетину кордону. Крім цього, було встановлено, що цей чоловік заплатив кошти за укладення такого шлюбу з жінкою, яка має інвалідність. Хочу нагадати, що з 24 лютого минулого року прикордонники викрили близько 6 тис. осіб, які намагалися виїхати, використовуючи підроблені документи" , - розповів Демченко.

Юристи розповідають, що довести фіктивність шлюбу, з погляду законодавства не просто, і можливо лише якщо один із подружжя розповість про це.

"Насправді це не нове явище і я думаю, що такі випадки будуть. Можу сказати, що довести те, що шлюб фіктивний, можна лише в одному випадку - коли хтось із подружжя скаже, що шлюб фіктивний. Фіктивність можна довести, якщо подружжя реєструвало шлюб не в РАГСі" , - розповів адвокат Роман Симутін.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Експерт розповів, що сторони такого способу шахрайства несуть серйозні ризики, і окрім того, що їх можуть притягнути до кримінальної відповідальності, вони також можуть залишитися безвласного майна, адже якщо воно придбано у шлюбі, то вважається загальним і тому може бути поділено під час розлучення.

Адвокат Андрій Межирицький заявив, що фіктивність шлюбу здатна довести лише суд.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

"Фіктивний шлюб - це дуже складна категорія, яка встановлюється судом. Це копіткий процес. Але при цьому фіктивний шлюб - це щілина, яка була нещодавно розрекламована. Щодо того, чи має право на відстрочку військовозобов'язаний, у якого дружина має інвалідність - зараз потрібно довести, що військовозобов'язаний є єдиною особою, яка за законом зобов'язана утримувати людину з інвалідністю .

Нагадаємо, ми писали, що офіцер побив підлеглого і робить кар'єру: екснардеп розповів про шокуючий випадок.

Як повідомляв "Знай.ua", старі відстрочки від армії скасують, а мобілізація посилиться: українцям анонсували зміни.