В Україні триває загальна мобілізація та військовий стан. У цей період співробітники ТЦК часто доставляють військовозобов'язаних до військкомату силою та забороняють громадянам знімати на відео процес вручення повісток. Люди, яких багато українців уже почали боятися, аргументують такі дії воєнним станом.

Проте багатьох українців цікавить питання – чи законні такі дії представників ТЦК та СП.

Відповідь на це запитання надав юрист та адвокат Роман Симутін.

За словами правозахисника, у більшості випадків представники ТЦК та СП протестуватимуть проти зйомки процесу вручення повістки.

Популярні новини зараз
Кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження
Показати ще

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

"Доставляйте телефон і включайте відеозапис. Відразу чекайте заперечень, що їх не можна знімати, вони військові і т.д. Але забавність ситуації в тому, що це вони не мають права здійснювати відеозйомку, тому що діють способом, не передбаченим законом, і, формально, дозвіл на зйомку повинні запитувати вас", – зазначив Сімутін.

Він запевняє, що всі дії поліції та військових стосовно військовозобов'язаного фіксувати на відео "можна і потрібно".

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Якщо ці ж військові чи поліція Вас зупиняють, у чомусь звинувачують, чи вручають повістку, чи загрожують Вам, чи насильно тягнуть у військкомат, тобто чинять щодо Вас особисто якісь дії, то це вже Ви маєте повне право і знімати, і фіксувати", - додав адвокат.

Нагадаємо, заброньованих чоловіків в Україні намагаються мобілізувати: юрист сказав, що робити у такому разі.

Раніше повідомлялося, що на очах у поліції військові ТЦК викрали українця: "Є ті, хто сміявся?".

Також, контрнаступ ЗСУ триватиме довше, ніж усі очікували: Михайло Подоляк протверезив українців і розповів правду.