У зв'язку з жорстокою війною, яку розв'язала росія проти українського народу, чоловікам призовного віку видають повістки, проте її отримання не завжди говорить про автоматичну мобілізацію.

Адвокат Джамал Стаценко пояснив, що повістка насамперед означає перевірку облікових даних, а після - проходження ВЛК, яка визначає придатність чоловіка до служби. За його словами, за фактом лише 5% чоловіків підлягають призову.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Також українців попереджають, що повістки продовжать вручати у громадських місцях, за словами голови управління персоналом ЗСУ, Романа Горбача.

Якщо чоловік відмовиться з'явитися у військкомат по повістці, йому загрожує реальне покарання. У найкращому випадку – накладення штрафу у розмірі від 1700 до 3400 гривень, але варто враховувати, що відмова може розцінюватися як ухилення від служби, за що передбачено кримінальну відповідальність за статтею 336 КК України. Якщо людину притягнуть, її можуть позбавити волі на строк від 3 до 5 років.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Вручення повістки, фото: Suspilne
Вручення повістки, фото: Suspilne

Водночас оскаржити повістку в суді не вийде, попереджає адвокат, бо це лише засіб повідомлення про необхідність виконання військового обов'язку відповідно до закону.

Нагадаємо, чи можна фіксувати працівників ТЦК на телефон: адвокат пояснив, що потрібно знати

Раніше ми писали про те, що військкомати заробили на ухилянтах близько мільйона: це лише "верхівка айсберга", яку розслідує ДБР.

Як повідомляв Знай.ua, непридатний у військкоматі став придатним: юристи підказали, як оскаржити висновок ВВК