Після отримання повістки військовозобов'язаний українець має з'явитися до ТЦК у призначену дату. Якщо не зробити цього, то можна покарати - спочатку адміністративне, а потім, можливо навіть, кримінальне.

Втім, є три випадки, коли можна законно не з'явитися по повістці. Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

В Україні триває мобілізація, в рамках якої отримати повістку можуть військовозобов'язані громадяни віком від 18 до 60 років. Отримати "запрошення" до ТЦК можна як на роботі чи вдома, так і на вулиці.

Після вручення повістки військовозобов'язаний повинен з'явитися до ТЦК у дату, яка має бути зазначена у документі. Законодавством передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність для тих, хто проігнорує повістку.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Адвокат Роман Симутін зазначає, що в деяких випадках військовозобов'язані можуть цілком законно не з'явитися по повістці. Вони визначені постановою Кабміну від 28.07.2010 р. №673:

  • якщо військовозобов'язаний захворів і може самостійно пересуватися;
  • якщо військовозобов'язаному необхідно доглядати хвору дружину, чоловіка, дитину або батьків (за умови спільного проживання та відсутності інших родичів, які могли б забезпечити належний догляд);
  • якщо стосовно військовозобов'язаного чи резервіста відкрито кримінальне провадження, застосовано адміністративне стягнення або кримінальне покарання.

Раніше портал Знай повідомляв, затримання поліцейськими та примусова доставка у військкомат: адвокат розповів, як захиститися від такого свавілля.

Також наш портал інформував, як масові перевірки ТЦК позначаться на мобілізації та чи посадять військкомів у в'язницю.

Крім того, ми писали, мобілізація обмежено придатних: які новації відбудуться у серпні.