Деякі категорії українських чоловіків мають право на відстрочку від мобілізації. До переліку входять ті, хто утримує одного з батьків з інвалідністю І чи ІІ групи. Втім, нюанси у законодавстві також є.

Адвокати Ірина та Владислав Леонови підкреслили, що утримувати непрацездатну особу з інвалідністю зобов'язані дорослі діти, другий з подружжя чи його батьки. Саме в частині 1 статті 202 Сімейного кодексу йдеться про те, що батьків мають утримувати повнолітні діти.

Особи з інвалідністю. Фото: Youtube
Особи з інвалідністю. Фото: Youtube

Умови мобілізації чоловіків, які мають на утриманні непрацездатних батьків, прописані у статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Так, призову не підлягають чоловіки, які мають одного зі своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи.

Однак це працює за умови, якщо ці особи не мають інших працездатних родичів, які за законом мають їх утримувати.

Популярні новини зараз
Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом
Показати ще

Це означає, що військовозобов'язаному чоловікові нададуть відстрочку лише в тому випадку, якщо в сім'ї немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю. Це можуть бути повнолітні працездатні брати або сестри, а також чоловіки або дружини та його батьки.

"Якщо військовозобов'язаний є єдиною працездатною особою, яка за законом зобов'язана утримувати матір, то вона матиме право на відстрочку", - сказали адвокати.

Військовий квиток, скріншот: YouTube
Військовий квиток, скріншот: YouTube

Нагадаємо, в Україні хочуть звільнити від мобілізації ще одну категорію чоловіків

Раніше ми писали про те, що "Служити будуть усі": волонтер попередив, що українці не зможуть уникнути мобілізації

Як повідомляв Знай.ua, чому ТЦК вручають чоловікам повістки на вулиці, а не за місцем проживання