Багатьом відомий той факт, що під час війни українські переселенці вимушено змінюють місце проживання. Однак під час мобілізації чоловіки військовозобов'язаного віку повинні повідомляти цей факт прямо у ТЦК. І вже після цього звертатись до центрів соціального захисту для оформлення довідки ВПО.

Український адвокат Катерина Онищенко розповіла, чому переселенцям-чоловікам потрібно ставати на військовий облік після переїзду на нове місце та що загрожує, якщо цього не зробити.

Співробітники ТЦК, скріншот: YouTube
Співробітники ТЦК, скріншот: YouTube

Переселенець одразу після переїзду має стати на облік до військкомату за своїм фізичним місцем перебування, каже юрист.

"Щоб не порушувати процедуру і потім не платити адміністративний штраф, то варто зробити саме в такій послідовності: спочатку військкомат, потім центр соціального захисту. Загалом можна звернутися спочатку і за довідкою ВПО, але якщо вас зупинять на вулиці для вручення повістки, то виникне питання, чому ви не повідомили військкомат про нове місце проживання", – пояснює фахівець.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

переселенці
переселенці

За її словами, у такій ситуації встановлено штраф у розмірі від 1600 до 3500 гривень. Треба врахувати, що суму штрафу у разі встановлює військком і може трактувати цю норму на власний розсуд.

Але не варто говорити, що військкомати зараз мають доступ до реєстру вимушених переселенців, реєстру актів цивільного стану. Такі дані працівники ТЦК зараз дізнаються здебільшого, коли пишуть окремі запити до відповідних структур, каже юрист.

Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube
Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube

"Наразі часто говорять про те, що ці повноваження військкоматів будуть розширені. Але на даний момент військкомат може зробити окремий запит до центру надання адміністративних послуг по конкретній особі, чи стала людина на облік. Але говорити про те, що це роблять стабільно раз на тиждень спеціально для того, щоб поставити на облік нових людей – однозначно ні, такого немає”, – каже співрозмовниця.

Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube

З іншого боку, їй відомі випадки, коли люди приїжджали до певного району як вимушені переселенці, а сусіди чи ще повідомляли військкомат, що там оселилися ВПО.

"Якщо чоловік призовного віку не піде відразу до військкомату, а звернеться лише до ЦНАП за довідкою ВПО, йому не відмовлять, всі оформлять. Але якщо він проживає в іншій місцевості та отримав повістку, то насамперед у військкоматі він отримає штраф", – зазначає Катерина Аніщенко.

Нагадаємо, ТЦК отримають доступ до держреєстрів: адвокат попередила про наслідки, ухилистам не сподобається.

Різніше Знай.ua писав, що відстрочку хочуть скасувати: нардеп оголосив, хто потрапить під мобілізацію.

Також, колишній глава СБУ Баканов зайнявся бізнесом: жодних кримінальних справ не розслідується.